icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

„Ljekovita snaga bilja“ naslov je nove knjige koju je pripremila s. Mehtilda Jela Čančar, članica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove, a njezina zajednica iz Nove Topole s „Izdavačkim centrom Zajedništvo“ objavila ovih dana u Zagrebu

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src881b6e7f98b3ebfc05d541a821e3e9b8_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1699027903.jpeg

 

 

„Ljekovita snaga bilja“ naslov je nove knjige koju je pripremila s. Mehtilda Jela Čančar, članica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove, a njezina zajednica iz Nove Topole s „Izdavačkim centrom Zajedništvo“ objavila ovih dana u Zagrebu.

Obraćajući se u uvodu knjige svim prijateljima ljekovitog bilja, s. Mehtilda pojašnjava da knjiga „sadrži dugogodišnje druženje s biljem, otkrivanje njegove ljekovitosti te iskustvo u primjeni njegove snage u mnogim životnim tegobama“. Želeći svim čitateljima knjige da pronađu neki recept, uputu ili savjet za olakšanje barem nekih tegoba te da iskuse od Boga darovanu ljekovitu snagu bilja, s. Mehtilda potiče u nastojanju da svatko započne „prijateljevati s ljekovitim biljem slaveći Boga i zahvaljujući mu što sve čini novo svojom stvaralačkom moći“.

Najjednostavnije i mnogima često potpuno nebitno bilje, poput koprive, maslačka, stolisnika, trputca, toliko su ljekovite biljke da bi ih svaka obitelj trebala imati u svojoj kućnoj ljekarni, ističe s. Mehtilda, zahvaljujući ujedno i svojim suradnicama, s. Ceciliji Glibo i s. Tomislavi Ćavar, na pomoći i suradnji kod pripreme i objavljivanja knjige.

Na više od 140 stranica knjige džepnog formata, abecednim redom navedenih zdravstvenih problema ili konkretne biljke koja se koristi za liječenje, ispod podnaslova „Isprobani recepti i savjeti“, opisuju se načini pripravljanja i korištenja ljekovitoga bilja. Vrlo pregledno i razumljivo opisani su načini liječenja kod mnogih tegoba, poput: akni, bakterija u želucu, bolesti crijeva (miomi, polipi, ciste), bronhitisa, bubrega, candide, cirkulacije, dijabetesa, escherichije coli, gihta, ginekoloških bolesti, glista, ispiranja rana, izlučivanja vode iz organizma, jetre, masnoće u krvi, proljeva, prostate, smirenja, štitnjače, visokog tlaka, želuca, reume, zglobova, dekubitusa, herpesa, hemoroida, osipa, opeklina, rana, vena, bradavica, gljivičnih oboljenja, kurjih očiju, vena, opadanja kose, osipa, žuči…

Ljekovito bilje koje navode kao korisno vrlo je raznoliko: od bazginog ili brezinog lista, borovice, imele, češnjaka, limuna, meda, cimeta, kave, oraha, šipka, maslačka, nevena, patlidžana, poriluka, trnjina, lavande, lovora, liljana, ružmarina, gaveza, gloga, rusomače pa do jabučnog octa i drugih.

Projekt Biljna apoteka ‘Karmela’ djeluje u Novoj Topoli i vode ga sestre Klanjateljice Krvi Kristove, kao nastavak rada tih sestara u banjolučkom kraju, koje su 1888. godine otvorile samostan Svete Obitelji u Novoj Topoli. Osim što su poučavale djecu, šivale odjeću, bavile su se obradom zemlje te su živeći u suživotu s Božjom prirodom prepoznale ljekovito bilje. Redak psalma 147. „Ti daješ da po bregovima raste trava i bilje na službu čovjeku“, nadahnuo ih je da već više od stotinu godina pronalaze i koriste ljekovito bilje na korist njima i svima koji ga zatrebaju. Zahvaljujući tom projektu, prepoznatljivom u banjalučkom kraju ali i drugdje gdje žive i djeluju sestre Klanjateljice Krvi Kristove, čajevi, kreme, aloje i drugi ljekoviti pripravci odnose se s povjerenjem i velikom vjerom u mnoga mjesta u Europi a i šire.

Osim što sestre pružaju posjetiteljima Biljne apoteke ‘Karmela’ u Novoj Topoli zdravstvene savjete, pomoć i biljne pripravke, svaki je susret prigoda i za osobni razgovor o njihovim problemima, o vjeri, o Bogu, o kršćanskom i redovničkom životu. Sestre nastoje i ekumenski djelovati, molitvom, tihom i pozitivnom prisutnošću, lijepom riječi i savjetom. Sve ljude jednako primaju, razgovaraju njima, poslužuju ih na jednak način. Ako je potrebno, čajeve i druge pripravke daju siromašnima, bez obzira na vjeru i naciju, bez novčane naknade.

Sestre imaju više od 22 vrste pripremljenih čajeva za određene bolesti, a za neke posebne slučajeve, posebno slažu čajeve. Vrlo je tražena Aloja za odrasle i za djecu – domaći lijek od kaktusa, kao i aloja lijek za oboljele od karcinoma, prema receptu franjevca Romana Zaga koji je u Europu prenio isprobanu narodnu metodu s tom fantastičnom biljkom među brazilskim domorcima.

Knjiga na koricama donosi i prve retke 38. poglavlja starozavjetne Knjige Sirahove, koji piše o lijeku i bolesti te navodi pouku da „Gospod od zemlje pravi lijekove i razborit ih čovjek ne odbacuje"

Izvor: IKA
Objavljeno: 04.listopada 2023.

Program

00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
00:15 Krunica
01:00 Emisija: Arka/Dario Vasilj/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
04:00 Venite adoremus/p.Mato Anić/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš/R
05:30 Rubrika: Svetac dana + imendana
06:00 Zvona + Kraljice neba
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/slavna otajstva

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu