icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Katolička Crkva u Ukrajini suočit će se s istrebljenjem ako ruska invazija bude uspješna, rekli su vodeći ukrajinski katolički biskupi za Katoličku novinsku agenciju (CNA) ovaj tjedan, prenosi Narod.hr.

Untitled-collage2-696x522.jpg

Foto: Montaža: Narod.hr; Izvor: B. Čović, Evgeniy Maloletka (Christianitytoday)

 

Biskupi su razgovarali s CNA nakon panel rasprave ukrajinskih vjerskih vođa pod nazivom ”Progonjena vjera u ruskom ratu protiv Ukrajine” čiji je domaćin u ponedjeljak bio Institut za mir Sjedinjenih Država u Washingtonu, D.C.

 

U Ukrajini živi 5 milijuna katolika
Iako je Ukrajina većinski pravoslavna, u zemlji ima gotovo 5 milijuna katolika, prema studiji State Departmenta iz 2019. Biskupi su rekli da bi se Crkva u Ukrajini mogla suočiti s teškom represijom te ponovno biti prisiljena na iseljavanje kao u danima Sovjetskog Saveza.

Nadbiskup Borys Gudziak, čelnik Ukrajinske katoličke nadbiskupije u Philadelphiji, rekao je za CNA da ima “jako puno katolika koji umiru svaki dan” i da su ”katolici u velikoj opasnosti u Ukrajini”.

 

MC_11719_CEC_Conference_06.webp

 

U Rusiji ne postoji nijedna ukrajinska katolička župa


Pod ruskom okupacijom, Gudziak je rekao da je Crkva “kao vidljivo tijelo eliminirana “. ”Ako represija dugo bude trajala”, dodao je, ”Crkva se zapravo gasi.”

Gudziak je naglasio opasnost s kojom se ukrajinski katolici suočavaju ukazujući na represiju koja je već prisutna u Rusiji. Rekao je da iako u Rusiji ima pola milijuna ukrajinskih katolika, još uvijek ne postoji zakonito registrirana ukrajinska katolička župa u Rusiji. Dakle mjesto gdje bi Ukrajinci mogli primjerice slaviti svetu misu na svom jeziku kao što je to slučaj u drugim zemljama svijeta.

”U SAD-u imamo 50.000 vjernika i imamo 200 župa i četiri biskupije”, rekao je Gudziak. ”U Rusiji ih je 10 puta više, no ipak ne smijemo legalno imati niti jednu ukrajinsku katoličku župu.”

 

ukraine-bishops-by-peter.webp

 

SSSR kao duboka država
Govoreći preko svog tajnika, oca Alexa Guevare, kijevsko-žitomirski biskup Vitalij Krivickij rekao je za CNA da je ruska vlada uvela kontrolu nad vjerskim organizacijama na svojim teritorijima te da se može očekivati još gora sudbina za Katoličku Crkvu u Ukrajini ukoliko Rusija pobijedi u ratu.

”Kad smo pitali svećenike u Bjelorusiji i Rusiji zašto se ne suprotstave ovom ratu,” objasnio je Krivickij, ”oni su rekli: ‘Vi nas ne razumijete jer ste već zaboravili kako je to živjeti u Sovjetskom Savezu’.”

Pod Sovjetskim Savezom, koji je postojao od 1922. do 1991., organizirana vjera bila je strogo zabranjena, a vjerski vođe slani su u zatvorske logore i mučeni. Milijuni kršćana pogubljeni su upravo zbog svoje vjere.

 

“Ne moramo nagađati što je u pitanju, svi smo živjeli u vrijeme Sovjetskog Saveza”, rekao je Krivickij. Ono što će se dogoditi, ako Ruska Federacija uđe na naše teritorije, dogodit će se praktički isto što je bilo i prije, za vrijeme Sovjetskog Saveza.

Vjerski objekti uništavani i pljačkani, a svećenici mučeni i ubijani
Prema Institutu za vjerske slobode (IRF), ruske snage gađale su stotine vjerskih objekata u Ukrajini. IRF je u ožujku objavio izvješće u kojem se kaže da su najmanje 494 vjerska objekata, teološke institucije i sveta mjesta u potpunosti uništena, oštećena ili opljačkana od strane ruske vojske.

 

Drugo izvješće IRF-a objavljeno 2022. kaže da su od početka rata svećenici i drugi vjerski vođe na teritorijima pod ruskom okupacijom bili mučeni i ubijani. Vjerski objekti Ukrajine bili su meta ruskih raketnih napada, granatiranja i pljačke bez vojnog opravdanja. Dakle granatirani su s ciljem da unište neruske religijske objekte.

Dok je Ruska pravoslavna crkva organizirala humanitarnu pomoć za pogođena područja, patrijarh Kiril, poglavar Pravoslavne crkve u Rusiji, dao je potporu ratu. Glasovi neslaganja, čak i od strane pravoslavnih vjerskih vođa, brzo su ugušeni. Nedavno, 25. listopada, ruske su vlasti zatvorile župu Presvetog Trojstva u okupiranom ukrajinskom gradu Irpenu nakon što je crkva jednoglasno izglasala da želi ostati u sastavu Ukrajinske pravoslavne crkve, navodi se u priopćenju za javnost Ruske pravoslavne patrijaršije u Moskvi.

 

Svijet mora znati istinu i što se sve krije iza ruske agresije na Ukrajinu
Zajedno s izaslanstvom nekoliko vjerskih vođa iz Ukrajinskog vijeća crkava i vjerskih organizacija, Krivickij je došao u SAD na 11-dnevno putovanje kako bi podijelio surovu istinu s kojom se vjernici suočavaju usred ukrajinskog rata. Krivickij je rekao da želi da vjernici u Americi znaju istinu o ratu i njegovom utjecaju na Crkvu.

”Za mene i za mnoge druge župljane i vjernike ovaj je rat bio poput budilice”, dodao je. ”Krist kaže da ne znate ni dana ni časa kad će Sin Čovječji doći; u našem slučaju, to je stvarnost svakog dana. Ove rane i ova bol je nešto s čime se svakodnevno susrećemo tijekom našeg pastoralnog rada”, rekao je Krivickij.

”Moja današnja poruka za Amerikance je ono što Krist kaže: ‘Upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.’ Pozivam sve da spoznaju ovu istinu o ruskoj agresiji u Ukrajini i zajedno u Kristu dođemo do pobjede nad zlom.”

 

Vatikan poziva na mir
Godina i pol je prošla otkad je Rusija prvi put izvršila invaziju na Ukrajinu. Vatikan i dalje poziva na prekid neprijateljstava između dviju zemalja. Kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, izrazio je podršku mirovnom planu od 10 točaka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o kojem se raspravljalo na međunarodnoj konferenciji na Malti u listopadu.

Prema izvješćima Vatican Newsa, Parolin je rekao da su mirovni pregovori ”hvalevrijedan napor, vrijedan potpore zato što je usmjeren na nuđenje konkretnog odgovora na različite vrste štete prouzročene ratom”.

Parolin je rekao da je Sveta Stolica posebno predana promicanju mirovnih pregovora usmjerenih na “rješavanje humanitarnih pitanja, kao što su sigurnost hrane i očuvanje prirodnog okoliša” te da će Vatikan “nastaviti svoje napore usmjerene na ublažavanje patnji ukrajinskog naroda i povratak zatvorenika i djece u Ukrajinu.”

Izvor: Narod.hr
Objavljeno: 08.studenoga 2023.

 

Program

22:30 Božasnki časosolov - Povečerje
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš/R
23:05 Emisija: Crtice iz povijesti(1992.1995.)/mons.Ivo Tomašević/R
00:00 Kraljice neba + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:15 Sveta Krunica (slavna)
01:00 Emisija: Put uzbrdo/ Zrinka Milanović/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
04:00 Emisija: Uvijek nedjeljom /Ivica Ursić /R/
05:30 Rubrika: Svetac dana + imendana

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu