icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Nadbiskup Vukšić, na spomendan sv. Cecilije, zaštitnice pjevača, glazbenika te napose crkvene glazbe, 22. studenog 2022. predvodio je Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src231c2df5828f9b6c256bf699d3aaa1ba_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1700687353.jpeg

Izvor: KTA

 

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, na spomendan sv. Cecilije, zaštitnice pjevača, glazbenika te napose crkvene glazbe, 22. studenog 2023. predvodio je Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu uz koncelebraciju rektora sarajevske katedrale preč. Marka Zubaka, katedralnog župnika vlč. Olivera Jurišića i svoga osobnog tajnika vlč. Marina Babića, piše KTA. Budući da je bio radni dan, sudjelovao je manji broje vjernika i nekoliko redovnica među kojima poglavarica Provincije sestara milosrdnica Majke Divne – Sarajevo s. M. Vinka Bilješko.

 

imagrgdrgre002_1.jpg

 

Uvodeći u Svetu misu nadbiskup Vukšić je pozvao sve da mole zagovor sv. Cecilije, mučenice, kako bi svi u svojim životima uvijek našli načina da budu pravi svjedoci Kristovi. „Ona je to potvrdila svojim životom, a od nas dragi Bog očekuje da u svakodnevnom životu budemo njegovi svjedoci. Neka blagoslovi sve nas večeras ovdje okupljene, a posebice naše drage pjevače koji su ukras naših liturgijskih slavlja.

Neka i njih blagoslovi da i životima i pjesmom i talentima koje im je dragi Bog dao svjedoče svakodnevno da je Isus Krist naš Spasitelj“, rekao je nadbiskup Tomo pozivajući sve da se na početku Svete mise pokaju za svoje grijehe.

 

image012dfdfdfdf_1.jpg

 

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Vukšić je napomenuo da se primiču kraju kalendarske godine kada iz dana u dan, iz nedjelje u nedjelju, u čitanima iz Evanđelja koje im Crkva predlaže za razmatranje, slušaju prikaze Isusovih javnih nastupa, odnosno njegovih propovjedi, u kojima vrlo često rado koristi ono što se obično naziva prispodobama, usporedbama, pripovijetkama, primjerima kako bi približio što je moguće više svojim slušateljima zamisao i sadržaj onoga što je On mnogo puta nazvao kraljevstvo nebesko.

“Sam Isus, prema ovom Lukinom opisu, nalazi se na putu prema Jeruzalemu. On zapravo živi svoje posljednje dane. I u tim svojim posljednjim nastupima, posljednjim propovijedima, koristi priliku da vjernicima koji ga prate i svojim učenicima protumači posljednju svrhu njihovoga života. Tako, danas imamo prispodobu o minama ili mnama. To su bile mjere, novčane vrijednosti onoga doba. I bibličari kažu da je jedna ta mna ili mina, jedni je zovu tako, drugi onako, vrijedila otprilike kao jedna četvrtina godišnje prosječne zarade onoga doba. Isus koristi tu zemaljsku vrijednost svoga vremena koju očito gospodar života iz njegove pripovijetke daje kao dar svojim slugama sa zadaćom da dar kojega su dobili oplemene, umnože, obogate, da se njime služe izgrađujući vlastitu sreću i zadovoljstvo u svome životu, ali i da budu svjedoci i sluge i na pomoć široj društvenoj zajednici. Ima deset sluga i daje im deset tih mna, očito svakome po jednu, i dolazi nepredviđenoga dana u nepredviđeno vrijeme da vidi s njima račune. Jedan je od te jedne vrednote koju je dobio, napravio deset, drugi pet. Jedan je međutim sačuvao tu jednu i vraća mu tu jednu. Isus prema ovoj prispodobi zadovoljan onim slugama koji su umnožili, bez obzira koliko, ali su umnožili prema vlastitim sposobnostima dar koji im je dao. I s druge strane, vrlo je nezadovoljan onim slugom koji ništa nije umnožio nego je ostao živjeti ili poslovati, kako bismo danas kazali, na pozitivnoj nuli. I dodaje, onima koji imaju, dodat će se i više”, kazao je nadbiskup Tomo te pojasnio da kraljevstvo nebesko nije zemaljska, materijalna ili politička kategorija, koja bi se mjerila brojem kvadratnih kilometara, dobrom organizacijom ili opremljenošću i snagom njezinih jedinica.

 

rgfthututztg.jpg

 

„Kraljevstvo nebesko ništa od toga nije. Ono je stanje duše. Ono je stanje blizine s Bogom. Ono je stanje spremnosti na suradnju s dragim Bogom, u ovoj prispodobi na suradnju s darovima koje je Bog dao svojim slugama. I kad to pretočimo u svoje živote, onda prvo što trebamo uočiti jest da je dragi Bog dao svakome od nas i svakome od ljudi dar. Figurativno rečeno, svatko je od nas dobio svoju mnu ili svoju minu, svoj dar, počevši od dara života, talenata, sposobnosti, vremena i dana, naših radnih mjesta, susreta, naših prijatelja, obitelji, naroda, Crkve, osoba koje susrećemo na svojim životnim putu i bezbroj prilika da umnažamo svoje darove, da budemo svjedoci njegova kraljevstva Božjega, suradništva s Bogom, spremnosti da oplemenjujemo ono i umnažamo ono što smo dobili kao dar i da ga dijelimo zajedno s drugima. Na taj način, ne samo da se umnaža i obogaćuje ono što smo dobili, nego nam se i dodaje stalno na ono što smo primili. Isus ne očekuje, prema ovim svojim prispodobama, ovoj i drugima, da svatko u jednakoj količini umnoži dar ili darove koje je dobio od Boga stvoritelja, ali očekuje od svakoga čovjeka da učini sve što je u njegovoj mogućnosti, sve u skladu s darovima koje je dobio, da umnoži i oplemeni darove koje je primio“, rekao je vrhbosanski nadbiskup te pozvao sve da zahvale i za sve one prilike u vlastitim životima kad im je išlo od ruke da ih oplemene, obogate, uvećaju te da ponizno i skromno mole njegovo milosrđe da im oprosti za sve one trenutke u njihovim životima kad im to i nije baš išlo od ruke.

 

imageztutjuzj017_1.jpg

 

„Danas, na blagdan svete Cecilije koja je, očito, višestruko umnožila svoj svjedočki dar, molimo također da nas blagoslovi kako bismo i u mogućim, teškim trenutcima vlastitih života ili naše braće i sestara koji negdje u svijetu trpe, imali blagoslov i u tom blagoslovu ostali svjedoci Božje ljubavi na ovom svijetu. Naši pjevači očito su dobili za mrvicu mnu, jaču i bogatiju kad je u pitanju smisao za glazbu negoli neki drugi ljudi. Neka budu zahvalni gospodinu Bogu za te svoje darove, a mi svi skupa zahvaljujemo njima što svojim talentom i svojim darom oplemenjuju i ovu dvoranu i one dvorane, hramove Božje kamo ih providnost Božja vodi na njihovim životnim putovima. Hvala vam lijepa svima, hvala vama, draga braća i sestre, što svi zajedno poslušni ovoj Isusovoj prispodobi obećavamo da ćemo umnažati darove koje nam je dragi Bog dao i što svi zajedno molimo Božje milosti da nam oprosti trenutke naših slabosti u kojima to nam baš i nije uspijevalo. Neka dragi Bog od svakoga od nas, po zagovoru svete Cecilije, učini radosnim, radosnim glasnikom Božjim svakoga muškarca i svaku ženu i neka kraljevstvo nebesko raste na svijetu, u ljudima, prije svega u njihovim savjestima i njihovim životima kao stanje u kojemu vlada zakon Božji“, kazao je nadbiskup Vukšić. „I gdje god vlada zakon Božji, tamo je cijelo kraljevstvo nebesko i u našim životima kad god vršimo zakon Božji“, rekao je na kraju svoje propovijedi pastir Crkve vrhbosanske.

 

thgjuhzuiizi.jpg

 

 

Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“, baštineći tradiciju svih prethodnih zborova koji su djelovali u sarajevskoj prvostolnici Srca Isusova (od 1889. god.), okupio je članove iz svih sarajevskih župa i obnovio svoj rad u svibnju 1996. god. na poticaj vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kardinala Puljića. Dirigent zbora je vlč. Marko Stanušić koji je ujedno i regens chori sarajevske katedrale, a bariton Dragan Pavlović je solist zbora i redovito pjeva psalme i solo popijevke na koncertima. Zbor redovito nastupa na pontifikalnim Svetim Misama u sarajevskoj prvostolnici koje za Božić i Uskrs izravno prenosi Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT). Zbor je nastupao diljem BiH, zatim u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji. Pjevao je pod Sv. Misom koju je predvodio papa Ivan Pavao II. 13. travnja 1997. na stadionu Koševo i prigodom njegova posjeta Banjoj Luci 22. lipnja 2003. te prigodom posjeta pape Franje Sarajevu, 6. lipnja 2015.

 

Izvor: KTA
Objavljeno: 23.11. 2023.

Program

08:15 Rubrika: Zanimljivosti
08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
09:00 Gospina krunica - radosna otajstva
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Emisija: Bog te ljubi/Dalibor Jozić/R
11:20 Emisija: Svjetlo riječi
11:45 Rođendani
11:50 Podnevne molitve: Litanije lauretanske, molitva sv.Josipu
12:00 Kraljice neba, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:30 Najave i obavjesti /dnevni program

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu