icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Na Papinskom sveučilištu Gregoriana, u petak 24. studenog, održan je simpozij „Učiteljstvo Ivana Pavla I. u knjigama osobne knjižnice“, povodom objavljivanja kritičkog izdanja djela „Illustrissimi“ – „Najsvjetliji“.

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src6c4fe55bcea0c92736b228e22a1c52fe_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1700855977.jpegIzvor: Vatican Media

Na Papinskom sveučilištu Gregoriana, u petak 24. studenog, održan je simpozij „Učiteljstvo Ivana Pavla I. u knjigama osobne knjižnice“, povodom objavljivanja kritičkog izdanja djela „Illustrissimi“ – „Najsvjetliji“. Događaj je to koji ponovno otkriva teološke, duhovne i pastoralne dubine venecijanskog pape, i to kroz njegovu knjižnicu koja broji više od tisuću knjiga prikupljenih od vremena njegova svećeništva pa sve do njegova pontifikata, prenosi IKA pozivajući se na Vatican News.

Upravo iz tih knjiga, požutjelih ili uvezanih u crvenu kožu – od „Božanstvene komedije“ do povijesti talijanske književnosti, od eseja o pedagogiji do kompendija istočne teologije – prožetih osobnim bilješkama, moguće je dublje proniknuti u, ako ne i rekonstruirati, osobnost pape Albina Lucianija, odnosno pape Ivana Pavla I. čiji je pontifikat trajao samo 33 dana i kojega je papa Franjo prošle godine uzdigao na čast oltara.

Postoje li igdje tragovi njegove svetosti, onda se oni moraju tražiti upravo u ovoj bogatoj zbirci svezaka u rasponu od 1912. do 1978. godine. Ta zbirka, zahvaljujući ponajprije predanom radu Stefanie Falasce, potpredsjednice Vatikanske zaklade „Ivan Pavao I. – Albino Luciani“, nije prepuštena zaboravu povijesti već je postala dostupna javnosti.

Tako je onda i u petak 24. studenoga 2023. potpisan memorandum o suradnji između Zaklade i Papinskog sveučilišta Gregoriana, koje ima „duboku i dobro ukorijenjenu poveznicu s Lucianijem koji je bio student Sveučilišta“, naglasio je rektor Sveučilišta o. Mark Lewis.

Kritičko izdanje djela „Illustrissimi“

Ovaj simpozij, koji se nastavlja na simpozija iz 2022. godine posvećen Lucianijevu učiteljstvu u svjetlu arhivskih radova, također je bio i prigoda da se predstavi i kritičko izdanje djela venecijanskoga pape „Illustrissimi“ (1976.). Kako je istaknuo kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice i predsjednik Zaklade, to djelo „smatra se njegovom ljudskom, duhovnom i pastoralnom oporukom“ i danas je po prvi puta predstavljeno i njegovo kritičko izdanje.

Putovanje u papinu knjižnicu

Osim predstavljanja kritičkoga izdanja djela „Illustrissimi“, spomenuti simpozij bio je i prigoda da se upozna s bogatom baštinom knjižnice bl. Ivana Pavla I. koja otkriva i širinu pogleda Lucianijevih interesa. Tako su sudionici simpozija imali i prigodu pogledati i prigodni video pod naslovom „Ex Libris Albino Luciani: ponovno otkrivena knjižnica“, koji je režirala novinarka Teresa Tseng Kuang. „Fotogrami i snimke omogućili su nam da zaronimo u Lucianijevu ‘radnu radionicu’, ali i da otputujemo u ovu vrlo bogatu knjižnicu, papinu kulturnu i osobnu prtljagu koju je posvuda nosio sa sobom, pa i do Papinskog stana u Vatikanu“, istaknula je Falasca.

Knjige za potpuno razumijevanje Lucianija

Od knjiga koje je kao dječak čitao u župnoj knjižnici Canale d’Agordo, do knjiga koje je čitao kao biskup biskupije Vittorio Veneto, ali i kao patrijarh Venecije i kasnije kao papa, knjige su zapravo uvijek slijedile Albina Lucianija. One tako i danas, u ovoj prvoj katalogizaciji (a kako su najavili predavači na simpoziju, očekuje se udvostručenje), pokazuju teološku, duhovnu, crkvenu i pastoralnu dubinu, kao i zagledanost u aktualna pitanja, poput rata ili rasprave o rađanju. „Knjižnica blaženog Lucianija čuvar je i svjedok svetosti ovoga Pape. Ono što znamo pomaže nam da potpunije razumijemo ovog Papu“, rekao je profesor Ottavio Bucarelli, ravnatelj Odjela za kulturnu baštinu Crkve. Stoga i nije slučajnost da je, tijekom beatifikacije na Trgu svetog Petra 4. rujna 2022., za relikvijar s papinim moćima izabran vlastoručno napisani spis o tri teološke kreposti.

Otvaranje javnosti

Svrha svega ovog djela nije „muzealizacija“ ove pisane baštine: „Rad na katalogizaciji je tehnički, ali usmjeren je na to kako bi se u budućnosti knjige mogle upotrebljavati“, naglasio je Diego Sartorelli, ravnatelj Povijesnog arhiva i Biskupijske knjižnice Benedikt XVI. „Cilj je ponovno otkriti vrlo aktualnu misao o ‘jednom od najneobičnijih papa 20. stoljeća’, kako ga je Falasca definirala.

„Namjeravamo ponovno obratiti pažnju na njegov glas, na ono što nam želi reći, ući s njim u razgovor. Želio bih istaknuti da je sudjelovanje na ovom simpoziju potaknuto zanimanjem za njegova učenja, koja itekako govore i u sadašnjosti, ali potaknuto je i željom da se dublje shvati njegovo učiteljstvo i da se nastavi s već započetim putovanjem“, naglasio je kardinal Parolin podsjećajući na „temeljni istraživalački rad“ u procesu za proglašenjem blaženim i svetim.

„Umijeće darivanja“

U tri godine od njezina osnutka, a željom pape Franje (2020. godine), Zaklada je poduzela „temeljne korake“, istaknuo je Državni tajnik, kako bi se mogli pripremiti temelji koji će omogućiti istraživanje, studije, dubinsku analizu i istodobno pridonijeti širenju poruke i primjera blaženog Albina Lucianija, maestra, koji je, poput drevnih crkvenih otaca, imao mudro ‘umijeće darivanja’, ali i jednostavnog govora, tako da svatko može razumjeti poruku spasenja“.

Kaleidoskopska zajednica karaktera

Primjer za to je izvorna zbirka izmišljenih pisama u djelu „Illustrissimi“ u kojem je, naglašava Falasca, „glas svetog Tome Akvinskog ujedinjen s onim Gargantuà, onaj svetog Augustina sa Sanchom Panzom ili onaj svetog Franje Saleškog sa Pinokijem, uz prepuni kaleidoskop povijesnih ličnosti, slikara, kipara, redatelja, novinara, pjesnika i pisaca svih epoha, klasične latinske i grčke književnosti, kao i talijanske, njemačke, španjolske, francuske, ruske, engleske“.

Luciani se obraća ovoj „zajednici likova“ kao „živim primateljima“, izjavila je profesorica Cristiana Lardo sa sveučilišta u Rimu Tor Vergata: „Svi oni predstavljaju sredstva preuzimanja odgovornosti prema svijetu biskupa, pape, pa i blaženika: s njima Luciani u svojim pismima govori o suvremenosti, ali i o duši, a često i o sebi“.

„Izbor sermo humilis“, želja govoriti svima

„Illustrissimi“ – primijetila je Falasca – „simbol je goleme formacije“ preveden u „izbor sermo humilis“, to jest željeti govoriti svima, kroz izražajni oblik Crkve koja želi biti prijatelj ljudi svog vremena.

„Poseban retorički i sadržajni izbor djela „Illustrissimi“ omogućava nam da rasvijetlimo načine na koje je Albino Luciani namjeravao dati glas svojim pastoralnim prioritetima obraćajući se širokoj i raznolikoj publici“, istaknuo je profesor Gilfredo Marengo, zamjenik ravnatelja Papinskog instituta Ivan Pavao II., te je dodao kako je „ovo djelo obilježeno i nastojanjem da se distancira od ‘polariziranog’ konteksta prvog postkoncilskog razdoblja, kako bi svakome ponudio linearno, razumno i razmjenjivo izlaganje baštine kršćanske vjere i njegovu sposobnost čitanja sadašnjeg vremena“.

Izlaganje o „sermo humilis“ pobudio je i osobne uspomene kardinalu Parolinu koji se na kraju simpozija prisjetio kada je on, kao sjemeništarac, slušao „sa živim zanimanjem“ patrijarha Lucianija i čitao njegova pisma koja su ga „jako zaokupljala“.

Molitva, čitanje, pjevanje, glazba

Simpozij je završio molitvom koju je predvodio kardinal Parolin, a u molitvi su se posebno sjetili ratom zahvaćenih ljudi.

Simpozij je bio i glazbeno obogaćen čitanjem pjesama iz djela „Illustrissimi“ (Luisa Andreazza), uz glazbeno-vokalnu pratnju Cecilije Francesce Romane Valente (harfa) i Francesca Polente.

Izvor: IKA
Objavljeno: 25.11. 2023.

Program

09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš
10:00 Misa - Katedrala Marije Majke Crkve, Mostar
11:00 Emisija: Isusu po Mariji/Totus tuus/R
11:50 Litanije Milosrdnom Isusu
12:00 Kraljice neba, Srednji čas, Posvetna RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:45 Emisija: Put uzbrdo/ Zrinka Milanović
14:00 Emsija: U susret životu/Marina Sušac
14:45 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa/pjevana
15:30 Rubrika: Mala svjedočanstva/Milan Stančić
16:00 Vijesti iz života Crkve/HKR

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu