icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U Međugorju se 24. studenoga 2023. na nekoliko načina obilježila 23. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića, neumornog Gospinog učenika koji je sve što je tijekom života činio – činio srcem: postio je srcem, slavio svetu misu srcem, molio srcem, klanjao se Presvetom srcem…

23obljetnica-fraslavkobarbaric26-741x486.jpgFoto: Mateo Ivanković

Taj dan održan je četvrti molitveni hod od rodne kuće fra Slavka Barbarića u Dragićini do njegova groba na groblju Kovačica u Međugorju, kojega je organizirala molitvena grupa „Gospa, Majka moja”. Zatim se u 14 sati molio i križni put na Križevcu, brdu na kojemu je fra Slavko preminuo, piše mrežna stranica radiopostaje MIR Međugorje.

Molitvu križnoga puta pred brojnim župljanima i hodočasnicima predmolio je međugorski župni vikar fra Antonio Primorac, a u 18 sati u crkvi sv. Jakova u Međugorju slavila se i sveta misa zadušnica za dušu pokojnoga fra Slavka Barbarića. Svetu misu predslavio je fra Dragan Ružić, ravnatelj Majčina sela, ustanove i projekta koju je osnovao upravo fra Slavko Barbarić. Majčino selo nastalo je kao potreba za prihvat i skrb djece u ratno i poratno vrijeme koja su bila pogođena gubitkom doma i roditeljske skrbi. U koncelebraciji s fra Draganom Ružićem bili su još fra Branimir Musa i fra Anto Radoš, te brojni drugi svećenici. U prigodnoj propovijedi fra Dragan Ružić se prisjetio života i djela pokojnoga fra Slavka, te između ostaloga kazao:

 

23obljetnica-fraslavkobarbaric20.jpg

 

„Draga braćo i sestre, danas pada obljetnica smrti pokojnog fra Slavka Barbarića. Zgodno je što se i ove godine ovako kao zajednica možemo u ovoj Euharistijskoj molitvi sjetiti, za ovo mjesto, za ovu župu, pa i širu vjerničku i hodočasničku zajednicu, njegova nezaobilaznog lika, njegova primjera i njegova djela. Svjesni kako je tragika velikih ljudi, ne samo u tome što ih rijetko razumijemo i što treba proći mnogo vremena da se tek u zahuktalom životu iznenadno zaustavimo pred njima, nego i zato što im se odužujemo samo prigodimice, vješto ukalupljenim riječima. Ponekad se bojimo njihove istine, premda nas privlači njihova pojava i prisutnost u životu. Stoga, neka ovaj spomen bude lišen svake patetike i mistifikacije. Jednostavno neka bude nutarnja, čista, istinska zahvala Bogu za dar ovog neumornog i plodnog radnika na njivi Gospodnjoj. Oni koji su imali prigodu upoznati pokojnog fra Slavka mogli bi posvjedočiti kako je današnje evanđelje divan okvir za osvrt na njegov lik i njegov život”, kazao je fra Dragan Ružić, te naglasio kako je fra Slavko svime što je činio htio iskazivati samo slavu Bogu.

 

23obljetnica-fraslavkobarbaric30.jpg

 

„Znao je da sve što imamo dar je Božji. Stoga se stidio svake ohole primisli. Povlašteno mjesto u njegovu srcu imali su maleni, otvoreni za Božju poruku, ali on nije odustajao ni od želje da se približi umnima i mudrima i njima navijesti spasenje. Život mu ne bijaše bez trudova i jarma, ali znao je da ga dijeli s Kristom, pa je stalno tražio Njegovu blizinu i utjehu. Rado mu se obraćao, pozivajući i druge da to čine isto. U Njemu je tražio i pronalazio i na kraju pronašao svoj mir. Mi koji smo poznavali izbližega fra Slavka mogli smo primijetiti kod njega u oceanu mira koji je ižaravao i jednu crtu nemira. Tu je crtu on lako prenosio na druge, kako bi u njihovom ustajalom miru rastjerao tlapnje i snove, želju za smirenjem u toplom i mekom krilu navika i užitaka, uhodane kolotečine. Bio je to njegov blaženi nemir koji nam je govorio kako nije zadaća vjere da čuva naše interese i umiruje savjesti. Nego, upravo naprotiv, da nas iz ustajalog samozadovoljstva tjera u dinamiku života, borbe i ljubavi. Dokle god budemo mi i svijet oko nas daleko od pravde i ljubavi, dokle god bude bijednih, gladnih, bolesnih, nevjernika i grešnika, ne možemo i ne smijemo biti zadovoljni i mirni”, kazao je fra Dragan, te sve prisutne upitao nije li Krist rekao da donosi na svijet mač, oganj, nemir?

 

23obljetnica-fraslavkobarbaric28.jpg

 

„Njegovim dolaskom na zemlju naši su putovi posijani blaženim nemirom. Fra Slavko je nosio taj blaženi nemir i po njemu je uvijek bio skloniji bezumlju hrabri, nego smirenosti i mlakosti razboriti, umjereni, ravnodušni, nezaloženi. Njegov nas život i danas propituje, zar možemo ostati ravnodušni kad oko sebe gledamo materijalnu i moralnu bijedu, nepravdu i zlo? Ako se nađemo pod obvezom djelovanja, a mi pobjegnemo, tko može naš postupak nazvati razboritošću? Ako šutimo kad smo morali progovoriti, tko će preuzeti odgovornost za nas kukavičluk? Ako vidimo gladna i bolesna, a zatvorimo svoje srce, koji će ispovjednik moći umiriti i opravdati našu savjest? Ako izbjegavamo svaku dužnost i odgovornost, svaku neugodnost i uznemiravanje, kako ćemo se potvrditi kao ljudi?”, kazao je fra Dragan Ružić, te za kraj propovijedi ispričao jedno svjedočanstvo hodočasnice koja je nekoliko godina nakon fra Slavkove smrti kazala:

 

23obljetnica-fraslavkobarbaric31.jpg

 

„Kad god sam srela fra Slavka izgledao mi je pomalo grub, u odgovorima kratak i štur, lišen topline i nježnosti, jednom riječju nepristupačan. A onda kada sam vidjela Majčino selo koje je osnovao shvatila sam svu dubinu i plemenitost njegova širokog srca, naučila sam nauk duše i razumjela sam njegov govor ljubavi.”

Večernje sveto misno slavlje svojim je pjevanjem uveličao međugorski župni zbor „Kraljica Mira” kojim ravna s. Irena Azinović, a nakon svete mise molitveni program nastavio se čašćenjem Križa Gospodinova.

 

Izvor: radio-medjugorje.com
Objavljeno: 29.11. 2023.

 

Program

10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Emisija: Katolička crkva u BiH za vrijeme Jugoslavije/Dražen Janko
11:20 Rubrika: Katoličke crkve kroz povijest/Ivana Knezović
11:50 Podnevne molitve: Litanije Duhu Svetomu, molitva sv.Josipu
12:00 Kraljice neba, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:30 Najave i obavijesti (do 17:00 sati)
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Crtice iz povijesti(1992.1995.)/mons.Ivo Tomašević
14:30 Informativne minute RM

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu