icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Misno slavlje, 15. prosinca predvodio je u crkvi u kojoj je krštena bl. Jula, u župi Sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu, požeški biskup Antun Škvorčević

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src843793195c85f31d38b96dee720e6762_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1702805620.jpeg

(Foto: Požeška biskupija)

Na spomendan blaženih mučenica Jule Ivanišević i četiriju susestara: Berhmane Ladenix, Antonije Fabijan, Krizine Bojanc i Bernardete Banja poznatih pod imenom Drinske mučenice, 15. prosinca 2023. požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u crkvi u kojoj je krštena bl. Jula, u župi Sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu, euharistijsko slavlje kojim je zaključio Godinu njoj posvećenu u Požeškoj biskupiji, objavljeno je na biskupijskoj mrežnoj stranici.

Mjesni župnik Ivan Nikolić pozdravio je nazočne vjernike, podsjetivši da je na ovaj dan prošle godine na ovom istom mjestu svečano otvorena Godina bl. Jule u Požeškoj biskupiji. Kazao je kako „danas po našoj Blaženici želimo ponovno doživjeti radost blizine zemaljske i nebeske Crkve“. Poseban pozdrav uputio je biskupu Antunu, zahvalivši mu za dolazak i zamolivši ga da sudionicima slavlja osvijetli lik Bl. Jule i učvrsti u opredjeljenju da slijede njezin primjer. Pozdravio je nazočne svećenike za oltarom i u ispovjedaonicama, kao i s. Gordanu Igrec, provincijalnu glavaricu Družbe Kćeri Božje ljubavi, te sve nazočne vjernike.

 

00dwwasd01.jpg

 

 

Biskup je u svojoj uvodnoj riječi kazao da ih je na dan svoga mučeništva okupila u svojoj krsnoj župnoj crkvi bl. Jula sa svojim susestrama, izrazivši radost što je ona „tijekom minule Godine govorila – ne o sebi – nego o onom Isusu Kristu kojeg je svjedočila do mučeničke smrti, jer je u njemu prepoznala svoju sudbinu i životnu istinu za čitavu vječnost, vođena načelom 'želim služiti Isusu'“.

Upitavši u homiliji sudionike slavlja, „ima li nešto što o bl. Juli još nismo rekli, pa da sada to pokušamo?“, biskup Antun je izrazio uvjerenje kako će se svi složiti s njime da su o njoj, uglavnom, sve već rekli. Kazao je kako ipak ima još nešto neizrečenog o njoj, „a to je ono što nam je obznanila naviještena Božja riječ, koja je prikazala neke nove crte njezina lika“. Polazeći od prvog čitanja biskup je spomenuo kako prorok Izaija predstavlja Boga kao „osjećajno biće za čovjeka, za njega se zanima, očituje ono što od njega očekuje“. Napomenuo je da je savezništvo s njime put koji je Bog svojom inicijativom nedvosmisleno naznačio kao jedini i pravi način da dospijemo na onu razinu postojanja za koju nas je stvorio. Pojasnio je da se to savezništvo ljudi s Bogom ostvaruje kroz održavanje njegovih deset zapovijedi, Božjih deset riječi slobode. „No, prorokovi sunarodnjaci su htjeli ići nekim svojim putem, zapustili su Boga i savez s njime, i kao posljedica toga završili u babilonskom sužanjstvu, stanju fizičkog ropstva. Ali još je gore stanje duhovne izgubljenosti u koje čovjek upadne kad se udalji od Boga ili ga prezre“, ustvrdio je biskup dodavši da je se pitanje koje je Bog uputio prvom čovjeku nakon što je zajedno sa svojom ženom Evom sagriješio: «Adame, gdje si?», ne odnosi na njegovo zemljopisno mjesto, nego na životno stanje kojim se grijehom udaljio od Boga, svoga stvoritelja. Istaknuo je da je u Isusu Kristu na križu ostvaren „čovjek vjernosti Ocu, gdje je sklopljen novi i vječni savez u njegovoj krvi, te smo obdareni najvećim Božjim savezničkim dobrom, pobjedom nad smrću“. Istaknuo je da je to djelo Božje bl. Jula ozbiljno shvaćala i prihvaćala, te mu odgovorila vjernošću sve do mučeničke smrti – „Išla je putem vjernosti svome Gospodinu i postigla vječnu nagradu“.

 

fdfdffffwe.jpg

 

Potaknuo je nazočne da uvijek budu u savezu s Bogom, „jer nam je on u žrtvi Sina svoga Isusa Krista na križu dao najbolji predložak kako se živi vjernost prema njemu, pa i pod cijenu mučeništva, kako je to bl. Jula dobro razumjela“. Pripomenuo je kako „svako mučeništvo nije i ne mora biti u prolijevanju krvi, ali da je svako mučeništvo svjedočenje vjernosti Bogu i životu: u braku, na radnom mjestu, u školi ili negdje drugdje“. Istaknuo je da je bl. Jula odabrala put vjernosti Bogu, te da je u jednostavnosti života tu vjernost svjedočila uvijek i svugdje, ali najviše u najtežem trenutku, kad je u zbivanjima II. svjetskog rata ljudska razularenost i pohota progovorila na svoj najgori način. Zahvalio je bl. Juli što je bila takva, što je posvjedočila kako se isplati ići tim putem. Zamolio ju je da svim sudionicima slavlja izmoli od Boga dovoljno svjetla pameti, srca i savjesti, kako bi svakoga dana znali prozreti ono što je za njih pogubno, što im oduzima dostojanstvo, te da i uz cijenu svakodnevnog mučeništva žive Božja opredjeljenja i biraju njegov put koji vodi u vječnost.

 

fvdfvasfwsfw.jpg

 

Na svršetku misnog slavlja i Godine Bl. Jule sudionici su predvođeni biskupom Antunom uputili Bogu molitvu za proglašenje bl. Jule svetom. Potom je s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica Družbe Kćeri Božje ljubavi izrekla svoju zahvalnu riječ za Godinu bl. Jule u Požeškoj biskupiji, tijekom koje je obilježena 130. obljetnica njezina rođenja. Rekla je kako je bl. Jula u ovoj Godini snagom svoga svjedočanstva pokrenula vjernike rodne Župe i Biskupije, kao i svoje susestre širom njihove Provincije, te mnoge suradnike i štovatelje. Zahvalila je župniku Ivanu Nikoliću za pastoralne aktivnosti u ovoj Župi tijekom spomenute Godine, kao i u nastojanju oko širenja glasa svetosti bl. Jule. Župljanima pak staropetrovoselske Župe, napose članovima Udruge „Bl. Jula Ivanišević“ zahvalila je za sve što su učinili za brojne hodočasnike. Osobitu zahvalnost izrekla je biskupu Antunu što je podržao održavanje Godine bl. Jule, kazavši kako i nadalje računaju na njegovu potporu u inicijativama i događanjima vezanim uz štovanje bl. Jule i susestara mučenica, počevši od ove Župe, Požeške biskupije i šire.

Zahvalivši sestri provincijalki na njezinim riječima, biskup je spomenuo da je bl. Jula na svoj spomendan još jedanput posvjedočila tko je ona po vjernosti Bogu do kraja, do mučeništva, i time sve pozvala da je nasljeduju tako što će svoje svakodnevne situacije prihvaćati kao „čine vjernosti Bogu, koji je u Isusu Kristu nama bio vjeran do kraja, do u smrt“. Poželio je da bude blagoslovljeno sve što će sudionici slavlja po primjeru bl. Jule nastojati i nadalje ostvarivati u svom životu

 

Izvor: pozeska-biskupija.hr
Objavljeno. 17.12. 2023.

Program

15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Otvoreni program: Molitvene preporuke
16:00 Vijesti iz života Crkve/HKR
16:15 Krunica sv. Anti Padovanskom
17:00 Najave i obavijesti večernjeg programa
17:10 Rubrika: Povijesni velikani/Ivana Knezović
17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva
17:55 Himan Duhu Svetome
18:00 Misa - župa sv.Juraja, Vitez
18:50 Vijesti Radio Vatikan
19:15 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
19:45 Rubrika: Priče iz dječje Biblije/Martina Zovko

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu