icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Oko 40 djelatnika i djelatnica Caritasa VN, na čelu s ravnateljem vlč. Mirkom Šimićem, proslavili su Nedjelju Caritasa sudjelovanjem na duhovnoj obnovi u svom Pastoralno-socijalnom centru „Sv. Josip“ u mjestu Lug u župi Gromiljak

phpThumb_cache_ktabkbih.net__srce74b210e5f0ddca3244ebd97410c7d16_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1703011788.jpeg

 

Oko 40 djelatnika i djelatnica Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, na čelu s ravnateljem vlč. Mirkom Šimićem, proslavili su Nedjelju Caritasa sudjelovanjem na duhovnoj obnovi u svom Pastoralno-socijalnom centru „Sv. Josip“ u mjestu Lug u župi Gromiljak, četrdesetak kilometara zapadno od Sarajeva, u večernjim satima 16. prosinca 2023. i sutradan na Euharistijskom slavlju u župnoj crkvi Imena Marijina.

U nedjelju Caritasa u Bosni i Hercegovini, 17. prosinca 2023. Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Imena Marijina predvodio je ravnatelj vlč. Mirko Šimić uz koncelebraciju župnika vlč. Marka Mikića koji je izrazio radost što su se upravo te nedjelje župnoj vjerničkoj zajednici pridružili djelatnici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Također je izrazio radost da je na teritoriju ove župe otvoren i Caritasov Centar te potaknuo sve na karitativno djelovanje i davanje potpore biskupijskom Caritasu i uključivanju u Caritasove projekte i akcije.

 

00utrturuu05.jpg

 

Uvodeći u Misno slavlje ravnatelj Šimić zahvalio je župniku Mikiću i cijeloj župnoj zajednici na gostoljubivosti napominjući da je vlč. Mikić uključen u rad Caritasa kao član Nadzornog odbora. Napomeno je i da treća nedjelja došašća nosi latinski naziv „Gaudete“ – Radujte kao poziv na radosno iščekivanje Kristova dolaska te potaknuo sve da kajanjem za grijehe i obraćenjem u svome srcu priprave mjesto za dolazak Sina Božjega koji je postao čovjekom. U prigodnoj propovijedi ravnatelj Šimić je podsjetio na Poruku predsjednika Caritasa BiH i Vrhbosanske nadbiskupije mons. Tome Vukšića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog, u kojoj ističe da je ovogodišnje geslo Nedjelje Caritasa „Caritas: svjetlo u tami!“. Podsjetio je na Isusove riječi: „Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima“ (Mt 5,14-16). Ravnatelj Šimić je kazao da i Caritas svojim djelovanjem nastoji dobrim djelima biti svjetlo u tami prepoznatljiv po djelima kršćanske dobrote i ljubavi. Spomenuo je i pojedine važnije projekte poput jela na kotačima i skrbi za bolesnike te zahvalio svima koji pomažu rad Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Pozvao ih je na molitvu za sve koji su uključeni u rad Caritasa i izgradnju svijesti da su svi članovi kršćanske pozvani biti nositelji Božje ljubavi posebno prema potrebnima.

 

rtuzujkiull.jpg

 

 

Uoči Nedjelje Caritasa, 16. prosinca u kapelici prelijepog novoizgrađenog Caritasova Centra, koji će početkom 2024. godine primiti prve korisnike, duhovnu obnovu predvodio je generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević kojemu je dobrodošlicu poželio ravnatelj Šimić. Ravnatelji Šimić je zahvalio za dolazak i svim svojim suradnicima i suradnicima u Caritasu među kojima su bile i dvije Školske sestre franjevke Provincije Svete Obitelji s. Kata i s. Monia.

U prigodnom razmatranju tajnik Tomašević najprije je ukazao na važnost poticaja na dobro koji su svima i uvijek iznova potrebni da bi ostali odnosno vraćali se na put dobra. Potaknuo je sve da budu otvoreni poticajima Duha Svetoga koji čovjekove korake uvijek usmjerava na Božji put i otvara čovjekovo srce prema Bogu i prema bližnjemu, posebno onom koji je u tjelesnoj ili duhovnoj potrebi. Ukazao je na nužnosti obnavljanja čovjekove nutrine, čovjekova srca u kojem se lako može nastaniti ono što ga usmjerava na zlo. Usporedio je to s korovom u vrtu ili na njivi koje uvijek iznova treba plijeviti i čistiti kako bi nesmetano moglo rasti ono što donosi dobre plodove. Pozvao je djelatnike i djelatnice Caritasa da u svom služenju potrebnima budu uvijek svjesni da su nositelji ljubavi prema bližnjima jer latinska riječ „caritas“ znači ljubav te da se uvijek duhovno obnavljaju i donose dobre plodove. Osvrćući se na Poruku nadbiskupa Vukšića, podsjetio je na njegove riječi na kraju prema kojima se „veličina čovjeka mjeri snagom ljubavi, koju iskazuje drugima“.

 

56u7zzzzkzukzkzu.jpg

 

Nakon razmatranja svi nazočni imali su prigodu pristupiti sakramentu pomirenja. Uslijedilo je Misno slavlje koje je predvodio tajnik Tomašević uz koncelebraciju ravnatelja Šimića. Budući da je toga dana završavao zimski kvatreni tjedan, posvećen dobrotvornosti i zahvalnosti Bogu za njegova dobročinstva, uzet je misni obrazac „Za ljubav“. Pošto je ukratko protumačio misni odlomak iz Lukina evanđelja o deset gubavaca (Lk 17,11-19) od kojih se samo jedan, i to tuđinac, vratio i zahvalio Isusu što ga je ozdravio, tajnik Tomašević je potaknuo sve da uvijek budu Bogu zahvalni za neizmjerna dobročinstva koja im daje izravno ili preko tolikih dobrih ljudi i da iz te zahvalnost budu nositelji ljubavi i dobrih djela bližnjima, a posebno onima u potrebi.

Nakon Svete mise uslijedilo je zajedničko druženje uoči božićnih blagdana tijekom kojeg su svi djelatnici i djelatnice kazali ime osobe koju su izvukli početkom došašća te obećali moliti za nju. Svi su s posebnim zanimanjem pratili, tko će biti osoba koja je, izvlačenjem ceduljice, na početku svetog vremena adventa prihvatila moliti za nekoga od djelatnika Caritasa i dati joj prigodni dar. Budući da su sutradan išli na Svetu misu u obližnju crkvu, svi su zanoćili u prostorijama Centra u sobama budućih korisnika što je bilo i prvo noćenje u ovom zdanje u kojem je, između ostalog, potrebno još urediti prostorije na dva kata i okoliš sa šetnicama

 

Izvor: KTA
Objavljeno: 20.12. 2023.

Program

06:00 Zvona + Kraljice neba
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/radosna otajstva
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Misa - župa sv. Ante Padovanskog - Humac
07:30 Božanski časoslov/jutarnja molitva
07:50 Najave i obavijesti (do 12:30), vremenska prognoza, stanje na cestama
08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan
08:15 Rubrika: Zanimljivosti
08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 KRUNICA - (slavna otajstva) - nakana (za mlade)
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu