icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Franjevački samostan na Humcu ove godine krase jaslice akademskog kipara iz Ljubuškog Tonija Kozarića.

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src41c0113c98c4a801a857c52bef7ae1bf_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1703058941.jpeg

Izvor: Jabuka.tv / Foto: Privatna arhiva

Franjevački samostan na Humcu ove godine krase jaslice akademskog kipara iz Ljubuškog Tonija Kozarića. Kozarić je također i i predsjednik Udruge likovnih umjetnika “Šipak”, a Akademiju likovne umjetnosti u Širokom Brijegu završio je 2008. godine, stekavši ujedno i zvanje profesora likovne kulture, piše portal Jabuka.

Osim na Humcu, posljednjih nekoliko godina, Toni je zadužen i za jaslice u crkvi sv. Jakova u Međugorju.

No, ono što je posebno je činjenica da nijedne jaslice nisu iste, budući da ovaj ljubuški umjetnik niti jedne godine ne ponavlja istu kompoziciju.

 

jaslice-toni-kozaric-1.jpg

 

 

"Volim svake godine ubaciti nešto novo, ne volim ponavljati, pa tako ni u svom umjetničkom izražavanju nikad ne radim dva puta istu stvar. Uvijek pokušavam napraviti nešto novo, da bude i meni zanimljivo, ali i ljudima", izjavio je Toni Kozarić za Jabuka.tv.

On je na inicijativu franjevaca s Humca, povodom 800. obljetnice prvih jaslica, koje je 1223. godine prema nekim zapisima, napravio sv. Franjo Asiški, izradio prekrasan prikaz Isusova rođenja, a prema želji fratara izrađene su od prirodnog materijala.

"Napravio sam ih od žičane konstrukcije preko jute koja je kaširana, samo su lica da bi bila ljepša i blaža napravljena od kaširanog papira", kazao je ovaj akademski kipar dodavši da mu je bilo potrebno oko desetak sati rada na ovom djelu.

Vrlo vjerojatno će vas taj podatak i začuditi ali sasvim je logično da mu je potrebno toliko malo vremena, budući da Toni od svoje pete godine, da, dobro ste pročitali, pravi jaslice.

 

jaslice-toni-kozaric-2.jpg

 

 

Prema želji humačkih franjevaca jaslice su izrađene od prirodnog materijala

"Nisam tada imao ni pravu glinu, nego sam kopao neku zemlju, koja se u priliku mogla oblikovati. Tada nije bilo ni materijala, za razliku od danas kada se na svakom koraku mogu kupiti figurice, i rijeko tko ih je imao u kući. Čak se sjećam da sam miješao nekakvo ulje da bi bilo podatnije za oblikovati, i tako sam počeo praviti jaslice", otkrio je Toni koji inače radi u Majčinu selu kao voditelj radne terapije s djecom.

Jaslice i dan danas imaju veoma važnu ulogu za Tonija u ovom predbožićnom vremenu, jer kako je rekao u razgvooru za portal Jabuka, trudi se prenijeti tu tradiciju na svoju djecu, učeći ih važnosti uprizorenja Kristova rođenja, pa ga tako posebno veseli kada njegov sinčić od dvije i pol godine koji zna svaku figuricu kaže: Ovdje se rodio mali Isus.

"Meni su od ranog djetinjstva jaslice uvijek imale nekakvo posebno mjesto. Kada bi dolazio kao malo dijete u crkvu, bile su mi fascinantne. Ja sam mogao satima stajati i promatrati ih. I dan danas uživam u izradi jaslica, i kad kući radim sa svojom djecom, ja sam isto dijete jer sam sav u tome i “igram se.” Baš posebno volim jaslice, tako da meni nikakvi orašari, niti bilo što drugo ne može zamijeniti jaslice jer su one bit Božića", istaknuo je Toni.

Tonijeve jaslice ukrašavale su gotovo svaki dio Zapadne Hercegovine, a osim njih zaslužan je za brojna umjetnička djela poput spomenika ubijenim fratrima iz župe Međugorje, njegovog najvećeg djela visokog tri metra, izrađenog u bronci. Također, zaslužan je i za kip Ivana Pavla II. u župi Podhum kod Livna, vitraje u crkvi sv. Kate u Ljubuškom, oltarne reljefe sv. Josipa i Gospe, kao i njen kip u Provincijatu na Humcu, ali i mnoga druga vjerska djela.

 

toni-kozaric-ljubuski-kipar-jasl_10.jpg

 

"Ne mogu izdvojiti nešto posebno, svako mi je djelo na svoj način drago, dok radiš to djelo misliš da je to to, onda kad ga završiš dođe drugo i onda shvatiš, možda je bolje od prethodnog", kazao je Toni, te dodao da se ideja rodi sama od sebe.

"Kada dobiješ neku narudžbu, razmišljaš o tome i dobiješ početnu ideju, a samim radom na skici tu ideju razvijaš dok ne dobiješ u priliku što ti želiš. Kada radiš nešto što ti želiš, nešto ti padne na pamet i to pretočiš u neki materijal, bilo to drvo, glina ili neki drugi. Sama ta ideja ti kaže koji materijal traži", priznao je kazavši također kako se često dogodi da nekakva početna ideja ode u totalno drugom smjeru.

Kao što smo na početku rekli, Toni je predsjednik Udruge “Šipak”, a u sklopu Adventa u Ljubuškom, umjetnici ove Udruge održali su dvije radionice, jednu za predškolce i osnovnoškolce, a drugu za srednjoškolce i odrasle.

Kako je kazao, i na drugoj radionici, bilo je dosta djece, koja pokazuju zanimanje za izrađivanje predmeta od gline, a cilj im je također ljude bolje upoznati s kiparstvom, uz brojne planove koje imaju na umu.

Zaista, u današnje vrijeme lijepo je vidjeti da netko strastveno radi svoj posao, u ovom slučaju, bolje rečeno poziv, ali i drži se tradicije koja je duboko ukorijenjena u Hercegovini, stoga, dok se približavamo najradosnijem kršćanskom blagdanu poručujemo: Nemojte zaboraviti na razlog zbog kojeg ga slavimo – maleni Isus u jaslicama, piše portal Jabuka.

Izvor: jabuka.tv
Objavljeno: 20.12. 2023.

Program

07:50 Najave i obavijesti (do 12:30), vremenska prognoza, stanje na cestama
08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan
08:15 Rubrika: Zanimljivosti
08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 KRUNICA - (slavna otajstva) - nakana (za mlade)
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Emisija: Katolička crkva u BiH za vrijeme Jugoslavije/Dražen Janko
11:20 Rubrika: Katoličke crkve kroz povijest/Ivana Knezović
11:50 Podnevne molitve: Lauretanske litanije, molitva sv.Josipu

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu