icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Euharistiju na početku Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH u nedjelju 3. ožujka u župi Sv. Josipa u Prijedoru slavio je novi banjolučki biskup mons. Željko Majić, a propovijed je uputio predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Bože Radoš.

Prmisa1.jpg

Foto: Caritas.ba

Moto ovogodišnjeg Tjedna solidarnosti je Solidarnost u deset riječi. Koncelebrirali su, između ostalih, ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik, ravnatelji Caritasa BiH mons. Tomo Knežević, Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić,Caritasa hercegovačkih biskupija don Anto Pavlović te župnik vlč. Marko Vidović, javlja portal Nedjelja.

Prepoznati Isusa u potrebitima

Ravnatelj Caritasa Banjolučke biskupije mons. Miljenko Aničić prije početka mise uputio je pozdrav nazočnima, a posebice novom banjolučkom biskupu mons. Majića, koji je prvi put kao biskup pohodio Prijedor. Zahvalio je svima koji preko Hrvatskog Caritasa pomažu Crkvu i ljude u BiH, pozdravio predstavnike Caritasa iz Italije, Nizozemske, Slovenije te zahvalio Hrvatskoj radio televiziji na izravnom prijenosu mise.

Na početku mise mons. Majić je pozdravio nazočne i one koji misu prate preko medija posvijestivši kako je na dan kada započinje Tjedan solidarnosti također i Nedjelja solidarnosti u BiH kada se župe iz Biskupske konferencije BiH pomažu međusobno. Istaknuo je da Tjedan solidarnosti nije samo razdoblje za pomaganje već i prepoznavanje Isusa u onima koji su u potrebi. „Prepoznajući Isusa u onima koji su u potrebi prepoznat će Isus i nas u našim potrebama“, rekao je novi banjalučki biskup.

 

Prmisa2.jpg

 

Ugraditi sebe u ljubav

Na početku prigodne propovijedi mons. Radoš se obratio novom biskupu banjolučkom te podsjetio kako se nakon svećeničkog ređenja upriličuje mlada misa. Podsjetio je kako je ovo njegova „biskupska mlada misa“ i podcrtao kako ima milost propovijedati. Podsjetio je kako je mons. Majić bio ravnatelj Caritasa hercegovačkih biskupija i naglasio kako je sebe ugradio u ljubav. „Onaj koji čini djela ljubavi uvijek dolazi kao onaj kojeg Bog šalje i u ime Gospodnje govori“, kazao je propovjednik podsjećajući kako je korizma vrijeme milosti i spasa. Posvijestio je kako Crkva u Hrvatskoj želi pratiti Crkvu i narod u BiH te osjetiti bilo vjere te darovati. „Želimo s vama putovati, učiti, rasti. Korizma je vrijeme čišćenja, vrijeme u kojemu Bog želi izliječiti naše rane. Ovo je razdoblje u kojem treba otvoriti svoje srce i nutrinu. Ovo vrijeme liječi svaku bolest srca“, kazao je mons. Radoš te nadalje progovorio o tome kako Bog daje određene „lijekove“ koji se mogu koristiti u korizmi.

„Recept kaže koji su lijekovi koje trebamo uzimati kako bi bili zdravi. Grijeh je bolest srca i nitko je drugi ne može izliječiti do ljubav. Lijekovi su molitva, post i dobra djela. Bog je onaj koji nas liječi po ovim lijekovima“, dodao je te potom progovorio o misnim čitanjima koja su govorila o Deset božjih zapovijedi.

Posvijestio je kako su zapovijedi na dvije ploče toliko povezane da ne mogu jedna bez druge. Usporedio je to s tijekom rijeke koja mora imati dvije čvrste obale jer ako je jedna obala slaba onda se rijeka izlije i pokvari sve.

 

Prmisa6.jpg

 

Nadalje se zapitao zašto Bog nije svima jednako dao te ponudio odgovor: „On želi da raste međusobna solidarnost i zajedništvo nas koji putujemo kao narod. I mislim da je tu ona poanta. Putujemo kao narod. Ne možemo putovati kao pojedinci kroz pustinju. Onaj tko kroz pustinju putuje sam nema cilja, ne može doći do cilja, često se vrti u krug.“

U svjetlu pročitanog evanđelja napomenuo je kako „postoje oni koji imaju snage, dobre noge, mogu ići daleko. Ali kamo poći? Ima i onih koji nemaju snažne noge, ali imaju dobar kompas. I u svijetlu današnjeg evanđelja i drugoga čitanja mi prepoznajemo tu slabost koja je jakost, bez koje ne možemo putovati. Oni, koji se čine da su slabi, tako su dragocjeni jer u sebi nose kompas prema pravome cilju“.

Naglasio je kako je Crkva uvijek doživljavala one koji su pod navodnicima slabi da su dragocjeni jer imaju putokaz. „Bog ih je pročistio, pročistio oči njihove vjere da posluže cijeloj zajednici. Ne može putovati samo onaj tko je jak, nego onaj tko je slab, koji iznutra čita Božje putove. Tko to može čitati, doli onaj tko trpi, onaj tko je u nekoj oskudici, onaj koga je Gospodin proveo kroz svoju muku, već ovdje na zemlji“, kazao je te se obratio ljudima u BiH.

„Danas započinjemo Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini. Danas želimo sebi posvijestiti da nam Gospodin nudi lijek dobrote – činiti dobra djela kako bi nas ozdravio i kako bi mogli ozdravljeni na Vazmu slaviti Onoga koji je naš lijek i Onoga koji je liječnik naše duše. Želimo se napiti na tom izvoru jer On je jedini izvor dobrote i milosrđa. I želimo da taj izvor proteče dalje da možemo i mi, dajući, darivajući, ozdraviti od sebe i potpuno pripadati Bogu“, rekao je na kraju napominjući kako je „lijek korizme je lijek koji nam je propisan i za kršćane je obvezatni lijek“ te dodao „nemojmo ga propustiti nego ga učinimo tako da opere naše srce, da ga očisti za Boga, za druge i vjerujem da ćemo zdravi čekati, dočekati i proslaviti Uskrs“.

 

phpThumb_cache_nedjelja.ba__src255ea54186576b31205b602f60485fef_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1709475812.jpeg

 

Akcija koja traje 18 godina

Na kraju mise pozdrav biskupu Majiću kao i svim nazočnima uputio je župnik, a mons. Majić je potaknuo djelatnike Caritasa i ostale da se ne umore činiti dobro.

Podsjetimo, tijekom ovogodišnje akcije, u svima župnim zajednicama diljem Republike Hrvatske zajedno će se moliti i na razne načine preko Hrvatskog Caritasa darivati za najpotrebnije u Bosni i Hercegovini kroz projekte svih Caritasa u Bosni i Hercegovini.

Inače, Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini traje do 10. ožujka. Akcija je to koju je Crkva u Republici Hrvatskoj povjerila Hrvatskom Caritasu, koji ju organizira i provodi od 2007. u suradnji s Caritasom Bosne i Hercegovine. Cilj ove akcije je duhovno povezivanje i ostvarenje zajedništva, te pomoć najpotrebnijima i najugroženijima u Bosni i Hercegovini kroz strukturalnu i projektnu pomoć Caritasu u BiH: Caritas Bosne i Hercegovine, Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i Caritas Biskupije Banja Luka.

 

Prmisa4.jpg

 

I vjernici u Bosni i Hercegovini imaju svoju akciju pod nazivom Nedjelja solidarnosti u BiH, a koja se isto tako provodi na Treću korizmenu nedjelju. Na ovu nedjelju u svim župama prikuplja se samo kolekta solidarnosti, a prilozi se dostavljaju biskupijskim ekonomatima i potpora su za župne zajednice koje su u ratnom i poratnom vremenu postale ostatak ostataka s obzirom na broj vjernika.

Izvor: Nedjelja
Objavljeno: 3.3. 2024.

Program

08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Sveta Krunica (radosna otajstva)
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Poderani veo/Esther Gulshan&Thelma Sangster/naratorica Snježana Dragić
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Emisija: Svijet arheologije /Inga Raos/R
11:20 Emisija: Svjetlo riječi
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:30 Najave i obavjesti /dnevni program
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu