icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Papa Franjo je u nedjelju, 3. ožujka 2024., s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra. Donosimo u cijelosti Papino obraćanje prije i nakon molitve Angelusa.

phpThumb_cache_ktabkbih.net__srce6d259d23f3a007cbab9763d3fe3edfb_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1708345062.jpegIzvor: Vatican Media / Arhivska fotografija

 

PAPA FRANJO

ANGELUS

Trg svetog Petra

Nedjelja 3. ožujka 2024.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

U današnjem nam se Evanđelje pred oči stavlja težak prizor, Isusa kako tjera trgovce iz hrama (usp. Iv 2, 13-25). Isus tjera prodavače, prevrće stolove mjenjačâ i upozorava sve govoreći: „ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku“ (r. 16). Zadržimo se upravo na opreci između doma i tržnice: to su, naime, dva različita načina na koji se postavljamo prema Gospodinu.

U hramu shvaćenom kao tržnica, da bi se bilo u miru s Bogu, bilo je dovoljno nabaviti janje, platiti ga i ispeći na žeravici oltara. Kupiti, platiti, blagovati i zatim svatko ide svojoj kući. U hramu shvaćenom kao dom, međutim, događa se suprotno: idemo ususret Gospodinu, kako bismo bili u zajedništvu s njim i braćom, kako bismo jedni s drugima dijelili radosti i žalosti. Nadalje: na tržnici se sve vrti oko cijene, u domu nema kalkuliranja; na tržnici se traži vlastitu korist, u domu se daje besplatno. Isus je danas oštar jer ne prihvaća da hram-tržnica zamijeni hram-dom, da odnos s Bogom bude dalek i proračunat, umjesto blizak i pun povjerenja, da tezge trgovaca zamijene obiteljski stol, da cijene zamjene zagrljaj, a novac milovanja. A zašto Isus to ne prihvaća? Zato što se tako stvara barijera između Boga i čovjeka i između braće međusobno, dok je Krist došao donijeti zajedništvo, donijeti milosrđe, to jest opraštanje, donijeti blizinu.

Poziv, dakle, i za naš korizmeni hod, jest ovaj: u sebi i oko sebe stvarati više dom, a manje tržnicu. Prije svega u odnosu prema Bogu: mnogo moleći, poput djece koja neumorno zaufano kucaju na Očeva vrata, a ne kao škrti i nepovjerljivi trgovci. Dakle, kao prvo, moleći. A zatim šireći bratstvo: tolika je potreba za bratstvom. Sjetimo se nelagodne, izolirajuće, ponekad čak i neprijateljske tišine s kojom se susrećemo na mnogim mjestima. Zapitajmo se, dakle: ponajprije, kakva je moja molitva? Je li to cijena koju treba platiti ili je to trenutak pouzdanog predanja, u kojem ne gledam na sat? I kakvi su moji odnosi s drugima? Znam li davati ne očekujući da mi se uzvrati? Znam li kako učiniti prvi korak da probijem zidove šutnje i praznine distanciranosti? Ta pitanja moramo postaviti samima sebi.

Neka nam Marija pomogne „stvarati dom“ s Bogom, među nama i oko nas.

Nakon Angelusa

Draga braćo i sestre!

Svaki dan u svom srcu, s bolom, nosim patnju stanovništva u Palestini i Izraelu, zbog neprijateljstava koja su u tijeku. Tisuće mrtvih, ranjenih, raseljenih, ogromna razaranja nanose bol, i to sa strašnim posljedicama po male i bespomoćne, čija je budućnost ugrožena. Pitam se: misli li doista netko da se tako gradi bolji svijet, misli li se doista tako postići mir? Dosta, molim vas! Svi kažemo: dosta, molim vas! Zaustavite se! Potičem nastavak pregovora za trenutni prekid vatre u Gazi i cijeloj toj regiji, da se taoce odmah pusti na slobodu i vrati njihovim najmilijima koji ih sa zebnjom očekuju, te da se civilnom stanovništvu osigura siguran pristup potrebnoj i hitnoj humanitarnoj pomoći. I, molim vas, ne zaboravimo napaćenu Ukrajinu, gdje svaki dan mnogi umiru. Toliko je boli tamo!

Dana 5. ožujka obilježava se drugi Međunarodni dan jačanja svijesti o razoružanju i zabrani širenja oružja. Koliko se sredstava uzalud troši na vojne izdatke koji, zbog trenutne situacije, nažalost, nastavljaju rasti! Iskreno se nadam da međunarodna zajednica razumije da je razoružanje prije svega dužnost, razoružanje je moralna dužnost. Zapamtimo to. A to zahtijeva hrabrost od strane svih članova velike svjetske obitelji da se prijeđe s ravnoteže straha na ravnotežu povjerenja.

Pozdravljam sve vas, Rimljane i hodočasnike iz raznih zemalja. Posebno pozdravljam studente sa sveučilišta Sénior di Vila Pouca de Aguiar u Portugalu; studente Instituta “Rodríguez Moñino” iz Badajoza; te župne skupine iz Poljske.

Pozdravljam krizmanike iz Rosoline, u biskupiji Chioggia, s njihovim obiteljima; vjernike iz Padove, iz Azzano Mella, Capriana i Fenilija, iz Taranta i iz župe Svetog Alberta Velikog u Rimu.

Srdačno pozdravljam mlade Ukrajince koje je Zajednica svetog Egidija okupila na susretu koji ima za temu “Pobijedi zlo dobrom. Molitva, siromasi, mir”. Dragi mladi, hvala vam na vašem zalaganju za one koji najviše pate u ratu. Hvala vam!

I svima vam želim ugodnu nedjelju. Molim vas, ne zaboravite moliti za mene. Dobar tek i doviđenja!

Izvor: IKA
Objavljeno: 3.3. 2024.

Program

05:30 Rubrika: Svetac dana i Imendan
06:00 Zvona + Kraljice neba
06:15 Nakane apostolata molitve + Sveta Krunica (žalosna)
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Misa - župa sv. Ante Padovanskog - Humac
07:30 Jutarnja molitva - Božanski časoslov
07:50 Najave i obavijesti, vremenska prognoza, stanje na cestama
08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan
08:15 Rubrika: Zanimljivosti
08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Krunica - nakana (za usamljene i bolesne)

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu