icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Svečano Vazmeno bdijenje u svetoj uskrsnoj noći, s 30. na 31. travnja 2024. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić

phpThumb_cache_ktabkbih.net__srcadca7391d6bbcd9ac339c9472f83f684_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1711836661.jpeg

Izvor: KTA

Svečano Vazmeno bdijenje u svetoj uskrsnoj noći, s 30. na 31. travnja 2024. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Francisom Assisijem Chullikattom i nadbiskupom u miru kardinalom Vinkom Puljićem te uz koncelebraciju petnaest svećenika među kojima su bili otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini mons. mons. Javier Camañes-Forés i generalni vikar mons. Slađan Ćosić, javlja KTA. Na Misnom slavlju sudjelovale su redovnice raznih družbi, članovi katedralne župne zajednice i drugi vjernici.

 

image004_vxdgdx.jpg

 

 

Pošto su došli u svečanoj procesiji do stepeništa na ulazu u katedralu, nadbiskup Vukšić je blagoslovio oganj. Potom je urezao u uskrsnu svijeću križ i prvo i zadnje slovo grčkog alfabeta - alfa i omega - koja označuju Krista kojem pripadaju „vremena i vjekovi“. Zatim je na krakove i u sredinu križa, na kojem su brojevi tekuće 2024. godine, zabio pet zrna tamjana koji označuju pet rana Krista raspetoga. Nakon što je s ognja zapalio i pokadio uskrsnu svijeću - simbol Krista koji je svjetlo svijeta što rasvjetljuje tamu noći, preuzeo ju je kanonik mons. Pavo Jurišić. Svi su u procesiji krenuli kroz katedralu u kojoj je vladao mrak. Noseći u procesiji uskrsnu svijeći, kanonik Pavo ju je na tri mjesta podigao svaki put zapjevavši: Svjetlo Kristovo, a svi bi otpjevali: Bogu hvala, a svjetlo se – paljenjem svijeća od uskrsne svijeće - širilo po katedrali dok nisu upaljena i sva svjetla. Uskrsna svijeća postavljena je na svijećnjak u svetištu katedrale i pokađena. Mons. Jurišić je otpjevao Uskrsni hvalospjev na početku kojega je poziv da usklikne nebesko mnoštvo anđela i službenici Božji te da se raduje zemlja „tolikim obasjana blijeskom“ i da se veseli „Majka Crkva, sjajna s tolikoga svjetla“.

 

 

image008dgfhgjfk.jpg

 

Uslijedila su starozavjetna čitanja među kojima i čitanje o stvaranju svijeta i čovjeka, žrtvovanju Izaka te čitanje o prijelazu izraelskog naroda preko Crvenoga mora kao i pjevane prigodne psalme. Potom je svečano otpjevan himan Slava Bogu na visini uz zvonjenje zvona i sviranje orgulja koje su „zašutjele“ tijekom Mise Večere Gospodnje na Veliki četvrtak. Nakon novozavjetnog čitanja svi su zapjevan je uskrsni poklik „Aleluja“.

Nakon što je svećenik Vlado Vrebac navijestio evanđeoski misni odlomak, prigodnu propovijed uputio je apostolski nuncij Chullikatt. Najprije je podsjetio da je sveti Augustin Uskrsno bdijenje nazvao je „Majkom svih bdijenja“ i da, prema drevnoj tradiciji, u toj svetoj noći katekumeni primaju krštenje i rađaju se na novi život te pristupaju euharistijskom stolu.

 

image016vdxfbcgnhm.jpg

 

„Svojom žrtvom na križu, koje smo se sinoć prisjetili, Isus Krist nas je uputio na pravi put i pozvao nas na duhovnu preobrazbu, s ciljem da nas približi našoj nebeskoj domovini, gdje ćemo konačno vidjeti 'Boga licem u lice' (1 Kor 13,2). Vjera u uskrslog Krista jamči sigurnost i početak je života vječnoga u našem ovozemaljskom hodočašću. To je Kristova istina u nama koju nitko ne može izbrisati iz povijesti čovječanstva. Iz tog razloga, slavlje Kristova uskrsnuća srce je kršćanskog života i središte svakog liturgijskog slavlja Crkve. Naša vjera temelji se na Kristovoj smrti i uskrsnuću: "Ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je vjera naša" – piše sveti Pavao (1 Kor 15,14). Doista, ovim uskrsnim bdijenjem ne slavimo samo Kristovo uskrsnuće već i sve ono što je prethodilo uskrsnuću, to jest Kristovu muku, patnju i smrt na križu, oruđe našeg otkupljenja. U tom smislu, ova liturgija također nas podsjeća da nam ne bi bilo nikakve koristi da smo se rodili a da nas Krist nije otkupio svojom neizmjernom ljubavlju“, kazao je apostolski nuncij.

image040sfdgfhgnh.jpg

 

Napomenuvši da su u naviještenom Evanđelju čuli anđela kako govori na Isusovu grobu: „Isusa tražite, Nazarećanina, raspetoga? Uskrsnu!“ (Mk 16,6), nadbiskup Chullikatt je podsjetio na riječi pape Franje da „ova radosna najava Uskrsa pruža utješnu sigurnost da je ponor smrti prijeđen i, s njim, poraženi su žalost, jauk i tjeskoba“ te da je „križem Kristovim, koji je simbol neizmjerne patnje i krajnje žrtve a koji je Isus prihvatio kao najveći čin ljubavi za nas, Bog cijelom čovječanstvu dao svoj konačan otkupiteljski odgovor“.

 

image080fdhtjfuru.jpg

 

„Grijeh i smrt nikada više neće imati posljednju riječ o nama jer Krist nas je otkupio, spasio, vratio nam izgubljenu nevinost, pomirio čovjeka s njegovim Stvoriteljem a zemlju s nebom… Kako lijepa poruka pobjede Božje ljubavi, nade i milosrđa, koja blista u uskrsnuću koje ovim uskrsnim bdijenjem pobožno slavimo. Stoga, dok još jednom proživljujemo milost Uskrsa, spomendana njegove smrti i uskrsnuća, molimo uskrslog Gospodina da u nama rasplamsa žarku želju za nebom, da u nama potvrdi blaženu nadu za sudjelovanjem u njegovoj pobjedi nad smrću, i da s njime živimo Uskrs koji nema kraja, radosno navješćujući svoju vjeru riječima: Krist uskrsnu, doista uskrsnu. Aleluja!“, kazao je apostolski nuncij na kraju propovijedi.

 

image070vxcbfxb.jpg

 

Nadbiskup Tomo je zatim blagoslovio krsni studenac te blagoslovljenom vodom poškropio sve nazočne. Uslijedila je sveopća molitva i euharistijska služba.

Na kraju Euharistijskog slavlja nadbiskup Vukšić poželio je svim sretan blagoslovljen Uskrs.

 

image081vcxbfgzjuztutu.jpg

 

 

Ceremonijama je ravnao vlč. Ivan Rako, a liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Nakon Mise uslijedio je blagoslov jela koja su vjernici donijeli i koja će blagovati na Uskrs

Izvor: KTA
Objavljeno: 31.3. 2024.

Program

12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:30 Najave i obavijesti do 17:00h
12:45 Komentar dnevnog evanđelja
13:00 Katolički tjednik - najava tiska
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Poruke nade/p.Mato Anić
14:30 Informativne minute
14:50 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Molitvene nakane
16:00 Vijesti iz života Crkve/HKR
16:15 Sveta Krunica (žalosna otajstva)

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu