icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U dvorani Franjevačkog studentskog centra u Sarajevu je u četvrtak, 4. travnja, upriličeno predstavljanje knjige „Franjevci među svojim pukom: kratka povijest Bosne Srebrene” autora fra Anđelka Baruna

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src4fcb20f6d931f3727f1f86c6d4db8691_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1712319401.jpeg

Izvor: Svjetlo riječi

U dvorani Franjevačkog studentskog centra u Sarajevu je u četvrtak, 4. travnja, upriličeno predstavljanje knjige „Franjevci među svojim pukom: kratka povijest Bosne Srebrene” autora fra Anđelka Baruna kao i njenog izdanja na engleskom jeziku naziva „Franciscans Among Their People: A Brief History of the Franciscan Province of Bosna Srebrena”, izvijestila je mrežna stranica Svjetlo riječi.

Ove važne knjige koje govore o bogatoj povijesti Bosne Srebrene, predstavili prof. dr. Emir Filipović, prof. Ana Papić i prof. dr. Mihael Ursinus.

Na samom početku večeri, prisutnima se obratio provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić podsjetivši ih kako „franjevci više od sedam stoljeća djeluju na ovim prostorima i predstavljaju jedinu instituciju koja je poveznica između srednjeg vijeka i današnjeg vremena” uz što je naveo i socijalni rad franjevaca kroz povijest koji su ostavili neizbrisiv pečat na povijest Bosne i Hercegovine i dali značajan doprinos ne samo Crkvi već i kulturi, znanosti i društvu uopće te u tom kontekstu zahvalio i autoru knjige, fra Anđelku na svemu što je do sada i što još uvijek čini za svoju provinciju.

Predstavljanje knjiga, koje je moderirala Ivana Pekušić, započelo je izlaganjem doktora historijskih nauka Emira Filipovića – vanrednog profesora na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu – koji je istakao važnost tradicije franjevačkog izdavaštva i spisateljstva i njihovog kronološkog bilježenja povijesti, a knjigu „Franjevci među svojim pukom: kratka povijest Bosne Srebrene” okarakterizirao kao uspješan primjer publikacije u kojoj je autor uspio u teškom zadatku da opširnu i događajima bogatu povijest djelovanja franjevaca, sažme u sveobuhvatan pregled toga tko su zapravo franjevci i čime su se bavili.

Svoje viđenje i značaj ovog djela prisutnima je ponudila i profesorica engleskog jezika Ana Papić koja je bila zadužena za lekturu i korekturu knjige objavljene na hrvatskom jeziku, kao i za njen prijevod na engleski jezik. U svom govoru, prof. Ana se osvrnula na fratre koji su obilježili našu povijest, tradiciju i kulturu tijekom svih stoljeća života sa svojim pukom preporučivši knjigu kao „dio obvezne literature svima onima koji se žele bolje upoznati s povijesti ovoga prostora jer će u kratkom prikazu imati sve važnije događaje i datume iz naše bliže i dalje prošlosti”.

Večer je nastavljena izlaganjem prof. dr. Michaela Ursinusa, sveučilišnog profesora, osmanologa, emeritusa povijesti i orijentalnih jezika, dobitnika počasnog doktorata s titulom honorius i osnivača Centra „Don Frane Bulić” za paleografiju i osmanske studije pri KBF-u u Splitu. Prof. Ursinus je radio korekturu engleskog izdanja knjige te, kao stručnjak aktivno angažiran na proučavanju izvornih osmanskih dokumenata što ih čuvaju brojni franjevački arhivi, dao značajan doprinos tome da knjiga i u svojoj engleskoj verziji zadrži povijesnu preciznost i autentičnost. Prisustvo ovako velikog stručnjaka bilo je također i prilika da se javnosti iznesu najnovija otkrića vezano za desetak tisuća značajnih dokumenata koji se čuvaju u franjevačkim samostanima diljem Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a koje prof. Ursinus trenutno izučava te je s prisutnima podijelio neka od najznačajnijih saznanja svojih istraživanja.

Uz zahvalu svima koji su pomogli izdavanje knjige, večer je zaključena govorom ravnatelja Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi, vikara franjevačke provincije Bosne Srebrene i ujedno urednika ove dvije knjige fra Janka Ćure, koji je, govoreći o višestoljetnom franjevačkom djelovanju, pojasnio da njihova okrenutost prema Kristu „podrazumijeva okrenutost prema čovjeku koji se tada, i samo od tada, ne definira više kao Hrvat, Srbin, Bošnjak, Nijemac, Kinez, pravoslavac, musliman, budist nego: bližnji. Čovjek koji živi do mene i koji živi sa mnom prvo je moj bližnji a tek onda sve ostalo. I zato su franjevci Bosne Srebrene, zajedno sa svojim narodom iz kojeg su ponikli, u svim vremenima i sa svim ljudima, svakodnevno dijelili i dobro i zlo, i tugu i radost, i oskudijevanje i obilovanje.”

Sam autor knjige fra Anđelko Barun, zbog zdravstvenog stanja, nije mogao nazočiti promociji ali je poručio „da zahvaljuje svim predavačima, svima onima koji su sudjelovali u organizaciji promocije te svima koji su došli na promociju” te je pročitano njegovo pojašnjenje o važnosti stvaranja povijesnih zapisa i poruci koju ove njegove knjige nose: „Cilj pisanja povijesti nije samo nabrajanje činjenica iz prošlosti, nego i iz njih kritičkom analizom izvlačiti pouke. A pouka ove knjige za svakoga tko je čita pažljivo je ono što franjevci stoljećima čine na našim područjima: propovijedati evanđelje riječju i djelom ne koristeći samo sebi, nego ponajprije svome narodu, izgrađujući pritom zajedništvo, socijalno prijateljstvo i pravedno društvo naroda i ljudi među kojima žive i kojima služe.”

Predstavljanje knjige je upotpunjeno i glazbenim izvedbama Hane Salihović (sopran) i Bakira Samardžića (klavir).

Knjige „Franjevci među svojim pukom: kratka povijest Bosne Srebrene” i „Franciscans Among Their People: A Brief History of the Franciscan Province of Bosna Srebrena”, autora fra Anđelka Baruna, možete naručiti pozivom na broj telefona 033 726 200; e-mailom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; ili na web knjižari Svjetla riječi. Također ih možete posjetiti u knjižarama u Vitezu i Livnu te na adresi Zagrebačka 18 u Sarajevu i kupiti ovu i druge knjige u izdanju Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi.
Izvor: svjetlorijeci.ba
Objavljeno: 5.4. 2024.

Program

22:30 Božasnki časosolov - Povečerje
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš/R
23:05 Emisija: Crtice iz povijesti(1992.1995.)/mons.Ivo Tomašević/R
00:00 Kraljice neba + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:15 Sveta Krunica (slavna)
01:00 Emisija: Put uzbrdo/ Zrinka Milanović/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
04:00 Emisija: Uvijek nedjeljom /Ivica Ursić /R/
05:30 Rubrika: Svetac dana + imendana

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu