icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Predsjednik Zaklade Ljudsko bratstvo u BiH i v.d. predsjednika PEU BiH mons. prof. dr. Franjo Topić posjetio je Austriju i Njemačku od 5. do 15. travnja te predstavio projekt izgradnje Centra i kapele sv. Ivana Pavla II. u Margetićima kod Novog Travnika

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src7735c877eccd858815308e993fdb5f32_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1713516798.jpeg

 

Predsjednik Zaklade Ljudsko bratstvo u Bosne i Hercegovini i v.d. predsjednika Paneuropske unije BiH mons. prof. dr. Franjo Topić posjetio je Austriju i Njemačku od 5. do 15. travnja 2024. gdje je predstavio projekt izgradnje Centra i kapele sv. Ivana Pavla II. u Margetićima kod Novog Travnika, izvijestili su iz Press službe spomenute Zaklade, javlja KTA.

Tom prigodom mons. Topić susreo se s biskupima i ostalim katoličkim i drugim organizacijama te s izvršnim direktorom IPI-a (International Press Institute) Beč, Franom Maroevićem.

U Salzburgu je nazočio generalnoj skupštini Europske akademije znanosti i umjetnosti čiji je član od 2021. godine. Uz skupštinu je održana i međunarodna konferencija o ljudskom sestrinstvu i bratstvu na kojoj je govorio i prof. Topić te je predstavio projekt Zaklade ljudsko bratstvo BiH. Istaknuo je da je Zaklada već postigla određeni uspjeh, te da napreduje izgradnja centra i kapele. Izvijestio je da je održan okrugli stol 2023., kao i da je u pripremi novi okrugli stol u svibnju. Ustanovio je da je djelovanje Zaklade medijski vrlo dobro popraćeno. Naime, kako je kazao prof. Topić, dosada je o tome objavljeno preko sedamdeset vijesti, a BHRT je u veljači povodom Dana ljudskog bratstva prikazao emisiju u trajanju od sat vremena. „I sve su vijesti kao i komentari pozitivni. Sve ovo pokazuje da je ideja ljudskog sestrinstva i bratstva potrebna cijelom svijetu a i BiH. Ona uključuje razvijanje ekumenizma i dijaloga“, naglasio je, između ostaloga, prof. Topić. 

 

dddddddimage08.jpg

 

Prof. Topić susreo se i s umirovljenim biskupom Linza mons. Maximilianom Aichernom koji je stari prijatelj BiH i HKD Napredak – čiji je mons. Topić počasni predsjednik – te je dolazio u Sarajevo i Mostar i u ratu. Iako ima 92 godine i sad se sjeća svega. Kao što je godinama pomagao BiH tako je i sada dao prilog za Zakladu. Zatim se prof. Topić susreo i s pomoćnim biskupima Salzburga mons. Hansjoergom Hoferom i bečkim mons. Franzom Scharlom (Šarl) te im je predstavio situaciju u BiH i posebno Zakladu Ljudsko bratstvo. Diskusije su trajale podugo o različitim crkvenim i društvenim temama. Sugovornici su podijelili mišljenje da je Zaklada važan projekt te su obećali podršku. Uz pomoćnog biskupa Scharla prof. Topić se susreo i s kardinalom Christophom Schönbornom, bečkim nadbiskupom.

Prof. Topić je, 7. travnja slavio Misu u Salzburgu u crkvi sv. Andrije sa hrvatskim vjernicima, gdje ga je ugostio župnik-misionar fra Zlatko Špehar i velikodušno podržao Zakladu. Tom prigodom fra Zlatko izrazio želju da se osnuje Napretkova podružnica u Salzburgu.

Profesor Topić je u pratnji tajnika Željka Galića putovao u Freising na susret s direktorom Renovabisa prof. dr. Thomasom Schwartzom. Budući da – kako se ističe u priopćenju Zaklade – Renovabis više ne podržava gradnju crkava, nego nekih drugih projekata, obećali su podršku nekim manjim projektima unutar Zaklade. U Freisingu je prof. Topić posjetio tamošnju Hrvatsku katoličku misiju te razgovarao sa župnikom-misonarom fra Ivanom Čarugom koji je zdušno obećao podržati Zakladu. U Freisingu je susreo svoga kolegu iz sjemeništa-gimnazije Iliju Čolića.

 

imagffddfdffdfe10.jpg

 

Posjeta carskom Beču

U Beču je prof. Topić razgovarao i s veleposlanicom Dankom Savić, stalnom predstavnicom BiH pri OSCE-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču. Mons. Topić je bio primljen u odjelu za religijska pitanja Vlade Austrije, koji vodi mag. Florian Welzig te su tom prigodom razgovarali o BiH, dijalogu, ekumenizmu, Zakladi, njenim ciljevima i njezinom radu. Održan je i sastanak u poznatoj organizaciji Pro Oriente u Beču u čijoj sferi interesa je osobito Jugoistočna Europom. U „Missio“ prof. Topić je razgovarao s direktorom p. Karl Wallnerom i dr. Othmarom Kolarom. Tom prilikom susreo je bivšeg tajnika pape Benedikta XVI. i pape Franje, njemačkog nadbiskupa Georga Gaensweina.

Na kraju putovanja prof. Topić je kod don Ivice Stankovića, koji je bio domaćin prof. Topiću i tajniku tijekom boravka u Beču, propovijedao na nedjeljnoj misi za vjernike Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su u dijaspori u Beču. Govorio je o uskrsnuću Isusovom kao o ispunjenju ljudske čežnje za stalnim životom. „Apostoli su dokaz snage uskrsnuća, jer su se bili razbježali za vrijeme Isusove muke, a nakon susreta sa uskrsnulim Isusom postali su neustrašivi propovjednici Evanđelja“, kazao je mons. Topić koji je nazočne vjernike je u propovjedi upoznao o radu Zaklade Ljudsko bratstvo u BiH i Dokumentu o Ljudskom bratstvu, te zahvalio don Ivici na velikodušnom gostoprimstvu i susretljivosti. Tom prigodom skupljali su se i prilozi za izgradnju Centra i kapele Zaklade u Novom Travniku. Uz ostale prof. Topić je posjetio i bivšeg predsjednika HKD Napredak - Podružnica Beč, Filipa Zloušića, svoga bivšeg studenta Marka Ikića, obitelj Galić i druge.

 

imadsdsdsdsdsaaage03.jpg

 

Prof. Topić je govorio i na sjednici Austrijsko-hrvatskog društva prijateljstva na poziv predsjednika društva dr. Wernera Varge. Pozvali su prof. Topića da najesen održi jedno predavanje za Austrijance a i Hrvate.

Prof. Topić je svima sugovornicima zahvalio za austrijsku pomoć posebno u ratu, jer je austrijski Caritas bio koordinator sve pomoći međunarodnog Caritasa. „I sad je Austrija među vodećim investitorima u BiH, a Austrija je bila veliki zagovornik otvaranja pregovora BiH s Europoskom unijom“, navodi se na kraju priopćenja Zaklade Ljudsko bratstvo.

Izvor: KTA
Objavljeno: 19.4. 2024.

Program

14:30 Informativne minute RM
14:50 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Molitvene nakane
16:00 Vjesti iz života crkve HKR
16:15 Sveta krunica (otajstva svjetla) - mobilni studio Orašje
17:00 Najave i obavijesti (do 23:00) /rođendani, donacije
17:10 Rubrika: Vijesti iz kulture/Snježana Dragić
17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva
17:55 Himan Duhu Svetom
18:00 Misa - župa sv.Juraja, Vitez
18:50 Vijesti Radio Vatikan

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu