icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Na Trećem festivalu knjige u Matici hrvatskoj 9. je lipnja predstavljena nova knjiga don Antona Šuljića, Ni tamjan, ni dogmatika. Izbor iz recenzija, kritika i ogleda, u izdanju Kršćanske sadašnjosti.

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src42ed7b985ad4e6bbc606b819cea8e9ac_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1718022838.jpegIzvor: Kršćanska sadašnjost

Na Trećem festivalu knjige u Matici hrvatskoj 9. je lipnja predstavljena nova knjiga don Antona Šuljića, Ni tamjan, ni dogmatika. Izbor iz recenzija, kritika i ogleda, u izdanju Kršćanske sadašnjosti. O knjizi je s autorom razgovarala moderatorica Festivala, Zrinka Turalija.

Knjiga Ni tamjan, ni dogmatika na gotovo 500 stranica okuplja tekstove autora koji se uglavnom odnose na odnos vjere i javnosti, odnosno don Anton Šuljić svojim recenzijama, ogledima i kritikama u toj javnosti progovara o relevantnim društvenim i crkvenim temama, odnosu medija i Crkve i nizu drugih. Moderatorica Festivala, Zrinka Turalija, ovo je djelo nazvala kapitalnim, s obzirom na opseg i brojnost primjera kojima autor prikazuje odnos vjere i javnosti, stvarnih tema koje će zanimati širok krug čitatelja.

„Knjiga donosi moje tekstove tijekom dugog niza godina, čak trideset. Jedan veliki esej posvetio sam našoj Crkvi u suvremenom društvu i zapravo je većim dijelom riječ o tome kako je sekularizacija utjecala na Crkvu, odnosno gdje se sekularizacija pojavljuje. Ona se ne pojavljuje u teokratskim društvima, sekularizacija se pojavljuje unutar kršćanstva, ona je dijete kršćanstva, kao i modernitet. Moderniteta nema gdje nema kršćanstva, sekularizacije nema gdje nema kršćanstva. Pokazala su i sva istraživanja da sekularizacija pomaže i samoj Crkvi. Ne sekularizam, sekularizam je zapravo ideologija koja je isključujuća. To je sada prisutno u Europi, pa i u Zagrebu, u svemu onome kada sekularizam isključuje sve ono što je vjersko“, kazao je na predstavljanju don Šuljić.

Okupljeni su od autora mogli čuti i neke tematske okosnice kojima se knjiga bavi: „Pišem o književnosti i književnicima, arhitekturi, likovnosti, o odnosu vjere i duhovnosti. Mogu reći da je ova knjiga jedan izbor mojih tekstova iz područja duhovnosti, teologije i vjere o odnosu prema javnosti. Vjera u sebi ima jako puno momenata u kojima se može povezati sa svijetom koji očekuje ili treba očekivati neku zauzetu riječ, da se čuje glas vjernika, glas Crkve“, pojasnio je autor. Osvrnuo se i na sam naslov knjige Ni tamjan ni dogmatika. Tamjan je nešto što spada u obred – u knjizi nije riječ o tome, a nije ni o dogmatici.

Zrinka Turalija naglasila je da knjiga obiluje i predavanjima don Antona iz kojih se mnogo toga može doznati, osobito o odnosu vjere i kulture, pa i pontifikatima papa i nizu istaknutih pojedinaca iz kulturnog i javnog života: Josipu Turčinoviću, Ivanu Golubu, Ivanu Grubišiću, fra Mirku Mataušiću, don Živku Kustiću i nizu drugih moralnih i vjerskih autoriteta o kojima neki nisu mnogo pisali. Na predstavljanju je don Anton prepričao neke zanimljivosti o pojedincima o kojima piše, pa tako i o fra Bonaventuri Dudi za kojega je naglasio da je „zamirisao mirisom neba“, poput svetaca, o čemu je govorio i još mnogo ranije, za života fra Bonaventure.

Također, u razgovoru s moderatoricom osvrnuo se i na neke goruće teme kao, primjerice, stav prema pobačaju, kanonizaciju kardinala Alojzija Stepinca, beatifikaciju kardinala Kuharića.

Knjiga Ni tamjan, ni dogmatika posebna je po tome što održava upravo odnos prema javnosti s obzirom na don Antonovu uključenost u javni život i institucije u kojima je radio, od izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost u kojoj je bio zamjenik glavnog urednika, Informativne katoličke agencije (IKA-e), Tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije… „Moja je relacija uvijek bila prema javnosti, radio sam na fakultetu, u novinarstvu, izdavaštvu i uvijek sam imao tu relaciju prema javnosti. Iz toga je zapravo iznikla ova knjiga, i druga koja će također uskoro biti objavljena, Kroz odškrinuta vrata postmoderne“, kazao je.

Na samom kraju predstavljanja don Anton Šuljić pročitao je jednu od svojih pjesama, Lucidara ot žitia, objavljenu u knjizi Ni tamjan, ni dogmatika, posebnu po tome što je, uz desetak ostalih, napisana na staroslavenskom.

Knjiga Ni tamjan, ni dogmatika može se pronaći u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.
Izvor: ks.hr
Objavljeno: 11. 6. 2024.

Program

08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Sveta Krunica (radosna otajstva)
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Poderani veo/Esther Gulshan&Thelma Sangster/naratorica Snježana Dragić
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Emisija: Svijet arheologije /Inga Raos/R
11:20 Emisija: Svjetlo riječi
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:30 Najave i obavjesti /dnevni program
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu