icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Ravnatelj Caritasa VN vlč. Mirko Šimić, 14. srpnja Euharistijskim slavljem u kapelici Pastoralno-socijalnog centra „sv. Josip“ u Lugu pokraj Kiseljaka, četrdesetak kilometara zapadno od Sarajeva, proslavio je 25. obljetnicu – srebrni jubilej svećeništva

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src7dfc89a931c0af6c9bab65f973f3a5ab_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1720965911.jpeg

 

Ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić, u nedjelju 14. srpnja 2024. Euharistijskim slavljem u kapelici Pastoralno-socijalnog centra „sv. Josip“ Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Lugu pokraj Kiseljaka, četrdesetak kilometara zapadno od Sarajeva, proslavio je 25. obljetnicu – srebrni jubilej svećeništva, javlja KTA.

Prigodnu propovijed tijekom Svete mise uputio je nadbiskup vrhbosanski u miru kardinal Vinko Puljić koji ga je prije četvrt stoljeća zaredio za svećenika u sarajevskoj katedrali.

 

 

00qqqqq18.jpg

Na Svetoj misi sudjelovali su slavljenikovi najbliži: majka Kata te braća Slavko, Ivica i Dragan s obiteljima i druga rodbina, zatim djelatnici Caritasa, koji su mu za ovo misno slavlje darovali kalež i pliticu, i djelatnici Doma za starije i nemoćne osobe „Dr. Ivan Evanđelist Šarić“ na čelu s ravnateljicom s. Katom Ostojić kao i štićenici doma. Došlo je i nekoliko redovnica te suradnici Caritasa i izvođači radova još nedovršenog Centra, okolni župljani župe Gromiljak i drugi.

Djelatnici Caritasa čitali su misna čitanja i molitvu vjernika, a liturgijsko pjevanje animirao je mladi gospodin Emanuel.

Prije početka Svete mise svoju čestitku u ime svih okupljenih prigodnom recitacijom uputile su kćerka jedna Caritasove djelatnice i jedan djevojčica koja živi vrlo blizu Doma i tu se osjeća kao kod kuće.

 

qqrtferere.jpg

 

Na početku prigodne propovijedi kardinal Puljić je najprije čestitao srebrni svećenički jubilej vlč. Šimiću te pozdravio sve okupljene, a posebno njegovu majku, braću i rodbinu. „Radujem se da mogu progovoriti prigodom srebrnog jubileja ravnatelja Caritasa, našeg brata misnika Mirka. Želim podijeliti tvoj osjećaj zahvalnosti, zahvalnosti koju svaki svećenik kroz jubilej posebno želi iskazati dobrome Bogu, a onda i moliti da ustraje”, kazao je kardinal Vinko podsjećajući na riječi sv. Ivana apostola da je Bog ljubav

„Bog kao ljubav trojedin je, a to znači zajedništvo ljubavi. Stvorio je čovjeka na svoju sliku iz ljubavi za ljubav. Zato je prevažno shvatiti to Božje povjerenje. Bog je na poseban način svoju stvoriteljsku moć podijelio s roditeljima. Dao im je da budu suradnici u stvaranju novih života. Bog stvara dušu, a roditelji tijelo. Nismo možda ni svjesni koji puta, koliko je to Božje povjerenje - dati život preko svojih stvorenja”, rekao je kardinal Puljić ističući da posebno povjerenje imaju svećenici i to ne zato što su zaslužili, nego zato što je Bog tako htio.

“Danas ste čuli u evanđelju kako Isus šalje dvojicu po dvojicu. Bog je, zapravo, svakoga od nas pozvao da služimo daru, da budemo graditelji zajedništva i svjedoci Božje ljubavi”, rekao je kardinal Vinko dodajući da je Isus to povjerenje posebno darovao svećenicima dajući im da budu djelitelji najvećih svetinja na zemlji. “Roditeljima je dao svetinju života, a svećeniku daje milost i vlast da ono, što je On na križu zaslužio, kroz svoju službu dijeli i ostvaruje”, rekao je kardinal Vinko isitčući da na zemlji nema svetijega događaja od Svete mise.

 

00dffdfdfd26.jpg

 

“Bog je povjerio svećeniku da upravo on bude posrednik onoga što je Isus na križu zaslužio, da to uprisutnije u slavlju Mise na oltaru. Sigurno to je najveća svetinja... Čovjek se divi Bogu, Njegovoj veličini i ljubavi i da ima povjerenje u nas smrtnike. Daje nam takav dar da na našu riječ On pretvara kruh u tijelo svoje i vino u krv svoju. Niko to od nas nije zaslužio. To je čisti Božji dar. Ali i taj dar dolazi preko suradnje s ljudima”, rekao je kardinal Puljić podsjećajući na Kristov poziv “Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite, dakle, gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju” (Mt 9,32-38).

Podsjetivši da je svećeniku povjereno u Božje ime opraštati grijehe u sakramentu ispovijedi i dijeliti druge sakramente, kardinal Vinko je kazao da je Isus donio svoju božansku riječ na zemlju i nju povjerio smrtnicima, svećenicima da je približe i naviještaju ljudima i oduševe ih za nju. “Tko nije oduševljen, taj ne može oduševiti. Zato je prevažno da svećenik zrači oduševljenjem za Božju riječ”, kazao je kardinal Puljić te podsjetio da je slavljenik Mirko na svojoj mladomisničkoj sličici napisao geslo iz Knjige Sirahove “Do smrti se bori za istinu, i Gospod će se boriti za te” (4,28).

 

0fddfdfdfdf027.jpg

 

“Do smrti se bori za istinu i Gospodin će se boriti za te. Ta Istina je Isus Krist. Dakle, do smrti se bori za Njega i On će se boriti za tebe”, kazao je umirovljeni vrhbosanski nadbiskup dodajući da vlč. Mirko zaista svojim stilom života i razgovora to i ostvaruje. “Dok danas s njim zahvaljujemo Bogu za njegovih 25 godina misništva, molimo s njime da ga uzdrži na svom putu”, potaknuo je kardinal Puljić podsjećajući na riječi sv. Pavla da to “blago imamo u glinenim posudama da izvanredna ona snaga bude očito Božja, a ne od nas”.

Potom je kardinal Puljić ukratko podsjetio na životni put vlč. Šimića napomenuvši da je rođen, 19. listopada 1974. u Zgošći u župi Kakanj od, sada pokojnog oca Bože i majke Kate rođ. Božić. Nakon završene osnovne škole, otišao je u sjemenište “Zmajić” u Zadru, a potom u Pazin u Istri. Upravo ga je kardinal Puljić zaredio za svećenika na svetkovinu sv. Petra i Pavla u Sarajevu nakon svršenog filozofsko-teološkog studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i odgoja u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 1999.

“Nakon ređenja bio je jedno vrijeme kapelan u Živinicama i Oštroj Luci-Boku, a zatim župnik u povratničkoj župi Cer u Bosanskoj Posavini. Nakon toga poslao sam ga na postdiplomski studij u Graz na studij kršćanske sociologije. Austrijski biskup Schwarz prihvatio dati stipendiju i uključiti ga vikendom u pastoral župe Feldkirchen kod Klagenfurta u biskupiji Gurk-Klagenfurt, a to je vlč. Mirko vjerno vršio. Nakon što je doktorirao 8. lipnja 2010., postao je profesor na KBF-u u Sarajevu te imenovan ravnateljem Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije... Divim se s koliko odgovornosti i savjesnosti vodi tu instituciju, a to nije lako”, kazao je kardinal Puljić spominjući posebno izgradnju Centra u Lugu u kojem je i on odnedavno pronašao smještaj u svojim starim danima. “Želim Ti zahvaliti na toj strpljivosti i ustrajnosti u vođenju Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije... Želim Ti, dragi slavljeniče, puno strpljivosti i ustrajnosti u tom radu u odgajanju suradnika”, rekao je na kraju kardinal Vinko pozivajući sve da budu na Božju sliku i ostvaruju se u Božjem duhu i u Božjoj ljubavi.

 

00wwwww2.jpg

 

U zahvalnoj riječi na kraju Svete mise vlč. Šimić je ponajprije zahvalio kardinalu Vinku dodajući da je čast svim djelatnicima i korisnicima Centra što jedan kardinal boravi među njima. Spomenuo je da će odmah nakon Svete mise doći i vlč. Pero Brajko koji je zaređen za svećenika zajedno s njim prije 25 godina, a slavio je i ove nedjelje Misu u sarajevskom kliničkom centru. Dodao je da je tada zaređen i vlč. Marinko Mrkonjić. Spomenuo je da će se na ručku pridružiti i župnik njegove rodne župe vlč. Žarko Vujica i drugi misnici jer imaju obveze slavlja Svetih misa u svojim župama, a došle su i časne sestre Kćeri Božje ljubavi iz Kaknja.

 

0043nhnnnnn.jpg

 

“Mi smo mala generacija – nas trojica svećenika zaređenih prije 25 godina, a vjerujem da ćemo ustrajati u svom svjedočenju i svom poslanju koje imamo u ovoj našoj Vrhbosanskoj nadbiskupiji”, kazao je svećenik Mirko zahvaljujući svima za strpljivost, suradnju i potporu, a posebno onima koji su ugradili sebe u izgradnju i funkcioniranje Centra u Lugu. “Ja sam od ovih 25 godina svećeništva najviše bio u Caritasu i nekako sam najbliskiji s djelatnicima. I mene uvijek ispunja kada ljudi rade svoj posao. To su, vjerujem, većina djelatnika i djelatnica prepoznali i tada su mi zapravo najveći prijatelji. I to prijateljstvo može biti uzajamno onda kada se ispunjaju obveze koje mi svi skupa imamo... I zapravo djelatnici Caritasa su na najbolji mogući način inspiracija za ono što mi radimo jer Crkve nema bez Caritasa. Ukoliko ne služimo, onda nismo Crkva”, istaknuo je vlč. Šimić u zahvalnoj riječi.

Nakon Svete mise uslijedilo je druženje za zajedničkim stolom gdje su svi okupljeni najprije zapjevali poznatu marijansku popijevku “Čuj nas, Majko”, a u nazočni su zapjevali, između ostalih, i kardinalu Puljiću posebno dragu pjesmu “Tebi, majko, misli lete”.

Izvor: KTA
Objavljeno: 15. 7. 2024.

Program

03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
04:00 Emisija: Poti - Putevi/Albin Škrabl/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović/R
05:15 Rubrika: Svetac dana i Imendan
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica
06:45 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
07:00 Božanski časoslov/jutarnja molitva
07:45 Rubrika: Male priče za dušu/ Ivana Stanić Čović
08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan
08:40 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu