icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Župa sv. Ilije Proroka u Kruševu pokraj Mostara proslavila je u subotu, 20. srpnja 2024., stotu obljetnicu osnutka župe i svoga nebeskoga zaštitnika

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src167d1f7e0922925b2b9be890e178e874_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1721549496.jpegIzvor: Crkva na kamenu

Župa sv. Ilije Proroka u Kruševu pokraj Mostara proslavila je u subotu, 20. srpnja 2024., stotu obljetnicu osnutka župe i svoga nebeskoga zaštitnika. Jubilarno liturgijsko slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. Uz domaćega župnika don Marka Šutala u koncelebraciji je bilo još petnaestak svećenika. Oko vanjskoga oltarišta u hladovini pokraj crkve i stećaka okupio se velik broj župljana Kruševa i njihove rodbine i prijatelja. Bile su prisutne časne sestre, sjemeništarci i bogoslovi. Župni zbor, kao i ženska klapa iz Kruševa, predvodili su liturgijsko pjevanje, a Evanđelje je navijestio don Đuro Bender, dekan Broćanskoga dekanata, piše Crkva na kamenu.
Biskup Palić je na početku svoje homilije rekao da nas u Kruševu okuplja 100. obljetnica ove župne zajednice, te da ovom Euharistijom Bogu zahvaljujemo za sve njegove darove, osobito one darove koje nam dijeli u ovoj župnoj zajednici.
Slaviti ovaj jubilej znači moliti Gospodina da nam udijeli dar obraćenja, međusobnog opraštanja, zajedništva, mira u našim srcima, našim obiteljima i u našim zajednicama, kazao je biskup Palić, prisjetivši se u molitvi svih osoba i događaja iz prošlosti ove župne zajednice: svih svećenika župnika u ovoj župi, svih duhovnih zvanja iz ove župe, i svih onih koji su svojom svetošću, svojom žrtvom, svojom darežljivošću, svojim svijetlim primjerom hranili i obogaćivali život ove župe.
Govoreći u nastavku homilije o svetom Iliji Proroku, biskup je ukratko podsjetio na važnije događaje i okolnosti povezane sa svetim Ilijom, te se zaustavio na događaj objave samoga Boga i iskustva Božje blizine u Ilijinom životu.
Bog nije u oluji, vihoru koji drobi brda i lomi hridi, nije u potresu niti u ognju. On je u “šapatu laganog i blagog lahora”, iskustvo je Božje blizine koje je doživio Ilija.
Prvi poticaj svima je činiti poput Ilije, tražiti Boga u tišini.
Iako je Bog nedokučiv i ne može ga se “uhvatiti”, svatko doživljava i osjeća Boga osobno. Biskup Palić naglasio je da ipak u proslovu Ivanova evanđelja piše: Boga nitko nikada nije vidio: Jedinorođenac – Bog, koji je u krilu Očevu, on ga je objavio. Stoga je u Isusu Kristu punina i vrhunac Božje objave.
Sva naša osobna iskustva su oni trenutci kad nam Bog daje milost da ga osjetimo kao “tihi dah”: u iznenadnom osjećaju novoga poticaja, kad smo bez snage; u osmjehu drage osobe, koja nam je beskrajni Božji dar; u Božjoj Riječi iz Biblije koja mi odjednom progovori, točno za moju situaciju u kojoj se nalazim.
Ilija prorok nas danas uči da je Bog nedokučiv, ali ponekad vrlo nježno uočljiv, baš kao i zrak, kazao je biskup Palić.
“Boga ne možemo smjestiti u prirodni fenomen, ali on jasno govori Iliji. Pita ga dva puta: ‘Što ćeš ti ovdje, Ilija?’
Susret s Bogom nije odmah promijenio Ilijino duševno stanje. I dalje je očajan. I ovdje je Ilija i za nas same utjeha. Iako ponekad tako živo osjećamo Boga, iako ponekad osjećamo kao da nas Bog nosi i čvrsto se uzdamo u njega, i dalje ponekad u svome životu ostajemo bez daha. I u isto vrijeme čujemo pitanje: ‘Što ćeš ti ovdje? Što je s tobom?’
Postavimo sebi ovo pitanje, braćo i sestre? Ja kao biskup ovdje, ti kao svećenik i župnik, kao vjernik? Koji nam je cilj u životu? Jesmo li na krivom putu? Ili doista čujemo blagi i nježni Božji šapat?
Gdje god bili, što god u svome životu učinili ili ne učinili, zapitajte se s vremena na vrijeme: što ću ovdje? Što radim ovdje? U odgovoru će nam pomoći tišina kojom se Bog približava Iliji. Blagi lahor, svježi zrak za disanje. I onda postavimo sebi temeljna životna pitanja. Na temelju ovoga događaja mogu se postaviti i druga važna pitanja: što zapravo želim od Boga? Ilija kaže da bi želio umrijeti. Ali on putuje na Božju goru, Horeb. Drugim riječima, očito traži susret s Bogom. Želi nešto od Boga. A mi? Koja pitanja imamo za Boga? Na što želimo odgovor?”, upitao je biskup Palić.
Tvrdnjom kako se mi ljudi volimo skrivati u svojim špiljama; špiljama samosažaljenja, pogodnosti; špiljama, u kojima su nam neki dragi, a drugi nas ništa ne ispituju i ne traže od nas; u špiljama, kako god ih mi zvali, biskup Palić je rekao da svatko od nas treba dati odgovor na pitanje: u kojoj se životnoj špilji najradije skrivamo? Bog i nas poput Ilije poziva da izađemo iz pećine, da stanemo pred Njim, da iskusimo ljepotu Stvoritelja i stvorenoga.
Jedino ako izađemo iz svoje špilje, iz svoje pećine samosažaljenje, udobnosti, sigurnosti iskusit ćemo Božju nazočnost i blizinu drugih. Osjetit ćemo potreban, svježi zrak, rekao je biskup Palić.
Neka ova Euharistija i ova Božja riječ bude poticaj i molitva za ovu župnu zajednicu i svakoga pojedinoga od nas, da uz Ilijin zagovor izmolimo i shvatimo:
da je Bog nedokučiv, ali nam se objavio u Isusu Kristu i daje nam da ga osjetimo na mnogo otajstvenih načina;
da nas pita i traži svaki dan od nas odgovor: što radimo ovdje?
da nas izaziva i potiče i da i mi možemo potaknuti druge: Izađi iz pećine, da osjetiš ljubav Božju i naklonost i zajedništvo braće i sestara, zaključio je svoju homiliju biskup Palić.

Na kraju svete Mise prigodnim riječima obratio se župnik don Marko zahvalivši svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja: biskupu Petru, svećenicima, pjevačima, čitačima, donatorima i svima koji su ugradili dio sebe u ovo veliko slavlje i proslavu 100. obljetnice župe.

Vjernici župe sv. Ilije Proroka u Kruševu, koja je ušla u 100. godinu postojanja, nizom događaja ispunili su dane devetnice uoči proslave svoga zaštitnika. U nedjelju, 14. 7., nakon večernje svete Mise u dvorani nadbiskupa Čule otvorena je foto izložba o životu župe kroz 100 godina.

U utorak, na Gospu Karmelsku, 16. 7., nakon večernje svete Mise organiziran je susret klapa i večer zajedništva, pučko veselje za cijelu župu.
Izvor: cnak.ba
Objavljeno: 21. 7. 2024.

Program

00:15 Sveta Krunica (slavna otajstva)
01:00 Informativne minute/R
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
04:00 Emisija: Poti - Putevi/Albin Škrabl/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović/R
05:15 Rubrika: Svetac dana i Imendan
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica
06:45 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
07:00 Božanski časoslov/jutarnja molitva
07:45 Rubrika: Male priče za dušu/ Ivana Stanić Čović

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu