icn2.png

» FM 89,4 MHz Mostar i okolica » FM 97,8 MHz Fojnica i Visoko » FM 98,9 MHz Banja Luka » FM 101,2 MHz Jajce » FM 103,3 MHz Sarajevo, Kreševo, Kiseljak, Travnik, N. Travnik i Vitez » FM 105,7 MHz Žepče, Maglaj i Zavidovići » Putem interneta: www.radiomarija.ba » Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV » Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TV » Pretplatnici Telemach

logo2

Proslavljen patron sjemenišne crkve Sv. Ćirila i Metoda

 

DSC 4294

Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu proslavilo je na blagdan svetih slavenskih apostola Ćirila i Metoda u petak, 5. srpnja, svoj patron.

Euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi, koja se nalazi u sklopu zdanja Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa odnosno Katoličkog bogoslovnog fakulteta, predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić u koncelebraciji vojnog ordinarija u BiH mons. Tome Vukšića, apostolskog nuncija mons. Luigia Pezzuta, mons. Fuada Twala, patrijarha Jeruzalemskog te 30-ak svećenika.

Prije početka mise rektor sjemeništa preč. Josip Knežević je, pozdravivši nazočne na hrvatskom i talijanskom jeziku, naglasio da je završena još jedna godina svećeničke formacije u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu.

Kard. Puljić je potom pozdravio biskupe, svećenike, časne sestre i laike te istaknuo da se misa prikazuje kao zahvala za proteklu akademsku godinu te se zahvalio svim djelatnicima, dobročiniteljima i studentima koji su dali svoj doprinos da akademska godina i svećenička formacije bude što kvalitetnija.  Zamolio je i zagovor slavenskih apostola nad institucijom Vrhbosanskog  bogoslovnog sjemeništa.

Na početku propovijedi, koju je čitao vlč. Jakov Kainić, mons. Twal je izrazio duboko poštovanje i zahvalnost kard. Puljiću.

Blago Vama što imate takvog pastira s takvim srcem. Često smo se viđali u Rimu, ali mi je drago što mogu s njim slaviti misu ovdje. To je prigoda da se učvrsti zajedništvo između vaše vrhbosanske i naše jeruzalemske crkve. Nadam se da ću zajedno s vama još jednom moliti u Jordanu“, rekao je mons. Twal na početku ističući da su „naše dvije crkve slične“, a to je i prepoznao Sv. Ivan Pavao II. nazvavši Sarajevo „europskim Jeruzalemom“.

Na kraju se obratio nazočnim mladima ističući kako je odmor također vrijeme za razmišljanje i promišljanje. „Ljetni odmor ne smije oglušiti želju za svetošću jer Gospodin nije nikada na odmoru“, rekao je jeruzalemski patrijarh moleći zagovor slavenskih apostola.

Na kraju mise kardinal se zahvalio „dosadašnjoj ekipi odgojitelja“ u sjemeništu te poželio sreću i uspješan rad „novoj ekipi“. Izrazio je nadu da će se svi dobro odmoriti te sljedeću akademsku godinu započeti i dovršiti još kvalitetnije. Potaknuo je nazočne da im „praznici ne budu prazni“ nego da i na odmoru žive svoje zvanje.

Misno slavlje animirao je zbog bogoslova, a na nakon euharistije upriličen je zajednički objed.

Preuzeto: https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/proslavljen-patron-sjemenisne-crkve-sv-cirila-i-metoda/

na danasnji

Duhovni kutak

Žito i kukolj rastu u meni, Gospodine. Želio bih ljubiti čitavim bićem, ali popustim i nadvlada me sebičnost. Želim služiti onima koji me okružuju, a opet tražim udobnost i pažnju za sebe. Pomozi mi spoznati samoga sebe, a osobito upoznati i voljeti Tebe. Amen.

Koji dio našeg programa najradije slušate?
Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

FGTAB.png

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
Program uživo: +387 33 260 260, +387 33 260 261 | Redakcija: +387 33 263 055 | Fax: +387 33 263 056

 

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E. Mostar 88000, BiH
Program uživo: +387 36 312 400 | Redakcija: +387 36 312 401

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17