icn2.png

» FM 89,4 MHz Mostar i okolica » FM 97,8 MHz Fojnica i Visoko » FM 98,9 MHz Banja Luka » FM 101,2 MHz Jajce » FM 103,3 MHz Sarajevo, Kreševo, Kiseljak, Travnik, N. Travnik i Vitez » FM 105,7 MHz Žepče, Maglaj i Zavidovići » Putem interneta: www.radiomarija.ba » Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV » Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TV » Pretplatnici Telemach

logo2

Župa Kiseljak: Održana promocija RM

Svećenici iz BiH ponovo osvojili srebrno odličje

Katolički mediji u molitvenoj noći s Gospom – "Mater Fatima 2020."

Predstavljanje nove knjige fra Ante Vučkovića – "Vi ste prijatelji moji"

"Večer kulture" u Sarajevu

Svećenici iz BiH u polufinalu 14. europskog prvenstva

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 25.2.

Slušatelji radio Marije, u nastavku programa, kroz nekih desetak minuta, očejuje vas svakodnevna rubrika „Dogodilo se na današnji dan“. I danas smo izdvojili najzanimljivije i najznačajnije događaje 25. veljače. U nastavku rubrike slušate će te o Pjeru Ogistu Renoaru, najvećem slikaru 19. stoljeća, potom o Mariji Adeodati Pisani, katoličkoj opatici, te fra Ivi Bagariću, hrvatskom teologu, povjesničaru. Ostani te sa nama, i poslušajte događaje koji su obilježili današnji dan.

Jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara 19. vijeka, slikar Pjer Ogist Renoar (Pierre Auguste Renoir), rođen je 25. februara 1841. u francuskom mjestu Limož. Ovaj impresionista je tragao za inspiracijom i novim pogledima na putovanjima po svijetu. Na tim putovanjima sticao je brojne prijatelje, širio je svoje perspektive, ali mahom u ime svoje umjetnosti, a ne lične nesigurnosti. Nije bilo sumnje da su slike Renoara izuzetne. Njegove slike pjevaju sa životom, njegova kičica intimno miluje svoje podanike. Zanimljivo je da je on težio tome da proslavi nesavršenost kao osnovni vid ljepote, međutim, sam se nije ustručavao da svoje modele uljepša kako bi dobio izgled kakav želi da stvori. U svoja djela scena iz svakodnevnog života, aktove, mrtve prirode, pejzaže, ovaj plodan umjetnik je uvijek unosio svoje emocije. Međutim, dok su njegove slike odisale igrom sa bojama, svjetlošću i pune primamljive i, čak, svečane živosti, on sam nije djelovao kao srećan čovjek. Renoar je bio napet, nemiran i zahtjevan duhom. On je često zanemarivao ljude oko sebe. Jednog dana bi bio zadovoljan sobom i hvalio bi se, a već sutradan pokazivao je svoju duboko ukorijenjenu nesigurnost. Talenat ovog velikog umjetnika došao je do punog izražaja tek kada je počeo da slika žene. Njegove bujne, punačke dame, od kojih mnoge imaju isti stas i lice, bile su izrazito rječite i pune ženstvenosti. Neki slikari su posvetili karijere pokušavajući da prenesu dubinu u slikanju žena koju je prenosio Renoar. Renoar je imao problema sa reumatizmom, pa je teško slikao, a kako je bolest napredovala bio je prinuđen da koristi kolica i nije mogao da slika klasična platna. U kasnoj fazi zanimao se za skulpturu. Ovaj čuveni umjetnik, koji je umro 1919. godine, družio se sa Alfredom Sislijem, Frederikom Bazilom i Klod Moneom. Njegova djela Mlade djevojke za klavirom, Na terasi, Djevojka koja se češlja, Mulen de la Galet, Portret gospođice Grimpel sa plavom trakom, Kupačica i mnoga druga vjerodostojno predstavljaju duboki pečat jednog vremena.

Marija Adeodata Pisani (Napulj29. prosinca 1806. - Mdina25. veljače 1855.), katolička opatica samostana sv. Petra u gradu Mdina na MaltiPapa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 9. svibnja 2001. godine. Rođena je u Napulju 29. prosinca 1806. i ostala ondje sve do dobi od 19 godina, a zatim se preselila na Maltu, gdje ju je odgojila njena baka po ocu. Nakon smrti bake poslana je u internat. Kada je imala 22 godina ušla je benediktinski samostan sv. Petra u gradu Mdini. Uzela je ime Marija Adeodata ("dao Bog").[1] Položila svečane zavjete dvije godine kasnije. U klaustru, Marija Adeodata radila je kao krojačica, sakristanka, vratarica, učiteljica i pomoćnica novim redovnicama. Njezina pomoć bila je na korist njenim kolegicama redovnicama i mnogim ljudima izvan samostana.Marija Adeodata je mnogo pisala, a najpoznatiji njen literalni rad je zbirka osobnih refleksija između godina 1835. i 1843. pod nazivom "Mistični vrt duše koja voli Isusa i Mariju". Bila je predstojnica samostana od 1851. do 1853., ali je morala otići u mirovinu, jer je patila od srčanih problema. Umrla je dana 25. veljače 1855. godine, u dobi od 48 godina, a pokopana je sljedeći dan u kripti benediktinskog samostana u Mdini.[3]Marija je zapamćena po svojoj svetostiljubavi prema siromašnima, askezi, te po ekstazama tako intenzivnima, da je mogla lebdjeti.[4]Proces kanonizacije počeo je 1893., ali je više puta prekinut. Proglašen je blaženom 9. svibnja 2001. zajedno s Georgeom Precom i Ignaziom Falzonom.

Dr. fra Ivo Bagarić (Bukovica25. veljače 1919. - Tomislavgrad23. travnja 2009.), hrvatski teolog, povjesničar, književnik i redovnik. Fra Ivo Bagarić rođen je 1919. godine u Bukovici kraj Tomislavgrada, 1938. stupio je u franjevački red, a svećenikom je postao 1944. godine. Teološki studij započeo je u Mostaru, a završio na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1946. god. U svom plodnom svećeničkom radu u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji obnašao je različite službe. Od duhovnog pomoćnika, župnika i gvardijana do provincijalnog upravitelja. Doktorirao je 1960. iz teoloških znanosti. Iza njega je ostao veliki broj objavljenih djela: Od "Šematizma Hercegovačke franjevačke provincije", "Monografije župe Bukovica", više izdanja knjiga propovijedi, monografije "Duvno- povijest župa duvanjskog samostana", "Kumranskih rukopisa", knjige "Opstati ili nestati" i brojnih drugih. U sjećanju duvanjskoga puka i svih koji su ga poznavali, fra Ivo Bagarić ostat će upamćen kao skromni Franjin redovnik, Kristov svećenik s riječima utjehe za svakog čovjeka, ali i kao vrstan intelektualac, čovjek knjige i zaljubljenik u povijest.Fra Ivo je umro 23. travnja 2009. godine u samostanu u Tomislavgradu, gdje je bio od 1980. godine, a pokopan je 24. travnja na Karauli u Tomislavgradu.

Dragi šlušatelji, trenutno na valovima radio Marije pratite svakodnevnu rubriku „Dogodilo se na današnji dan“, u nastaku poslušajte ostale važne događaje 25. veljače:

  1. 1570.Papa Pio V.izdao je papinsku bulu Regnans in Excelsis, kojom je ekskomunicirao kraljicu Elizabetu I. i njene sljedbenike u Engleskoj Crkvi.
  2. 1912. - Marie-Adélaïde, najstarija od šest kćeri Williama IV, postala je prva vladajuća Velika kneginjaod Luksemburga.
  3. 1836.Samuel Coltprijavio patent za revolver
  4. 1921. - Demokratsku Republiku Gruzijuokupirala je sovjetskaCrvena armija.
  5. 1954.Gamal Abdel Nasserje postao premijerom Egipta.
  6. 1986.EDSA revolucijaCorazón Aquinoinaugurirana je za predsjednicu Filipina nakon što je Ferdinand Marcos napustio naciju nakon 20 godina vladanja.

Dragi slušatelji Radia Marije i danas ste se mogli informitati o najvažnijim događajima koji su se dogodili na današnji dan 25. veljače.  Svakako ostanite i dalje na valovima radia Marije, u uživatje u novim rubrikama koje smo pripremilio za vas. Mir vam i svako dobro.

Pripremio: Dražen Janko

 

na danasnji

Duhovni kutak

Žito i kukolj rastu u meni, Gospodine. Želio bih ljubiti čitavim bićem, ali popustim i nadvlada me sebičnost. Želim služiti onima koji me okružuju, a opet tražim udobnost i pažnju za sebe. Pomozi mi spoznati samoga sebe, a osobito upoznati i voljeti Tebe. Amen.

Koji dio našeg programa najradije slušate?
Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

FGTAB.png

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
Program uživo: +387 33 260 260, +387 33 260 261 | Redakcija: +387 33 263 055 | Fax: +387 33 263 056

 

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E. Mostar 88000, BiH
Program uživo: +387 36 312 400 | Redakcija: +387 36 312 401

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17